LEEUWARDEN – Al jaren staat de Friese Vastgoedborrel onder een bijzonder gesternte. Vlogen de huizenprijzen niet door het dak, dan was er wel een bijkans negatieve rente, of voordelige hypotheken, of een krappe woningmarkt waar kandidaat-kopers tegen elkaar opbieden. Altijd is er aan het einde van het jaar wel wat te melden.
Ditmaal was het niet anders. Sterker, nog nooit was de tijd zo hectisch: een oorlog in Europa die de wereld op zijn kop zet, bovenop alle andere crises een energiecrisis en torenhoge gas- en stroomprijzen, een gierende inflatie, een spilzieke overheid, een kunstmatig gecreëerde stikstofcrisis die windhandel opent en het land en de bouw plat legt, een oplopende rente en de kosten van bouwmaterialen die de pan uitrijzen. Nog nooit stonden zoveel seinen op rood. En toch handhaaft de woningmarkt zich redelijk goed. Eens te meer is bewezen dat waarde gebakken zit in vastgoed en geen gebakken lucht is.
Dus liepen de gasten in restaurant Élevé van het WTC-complex monter rond op het 17de vastgoedfeest, onderwijl genietend van de smakelijkste gerechtjes die voorbijkwamen. De gastheren/vrouw waren Dirk en dochter Jeanette Hoekstra (Hoekstra Makelaardij|Bedrijfsmakelaar|Vastgoedbeheer), Mark Jonker Roelants (DeHaan Advocaten en Notarissen) en Biense Dijkstra (Bouwgroep Dijkstra Draisma).
Ze hadden niemand minder dan Francesco Veenstrauitgenodigd. Deze Rijksbouwmeester is in Leeuwarden geboren maar was te elfder ure verhinderd. Via een scherm sprak hij tot de aanwezigen.
Volgens Veenstra begint de 22ste eeuw nu: ‘Woningen die wij nu bouwen staan er namelijk tot ver in de komende eeuw nog.’ Die woningen wil hij bouwen in bestaande kernen want alle aandacht moet tevens uitgaan naar de vrije ruimte en meer biodiversiteit. Dat betekent dus ‘verdichten’, betere buurten maken en overgaan op ‘veranderbouw’ zoals Veenstra het noemt: de transitie in functie van gebouwen. Hij vindt dat meer gebruik moet worden gemaakt van de wegen, de parken en de infrastructuur die er nu al zijn.
‘Industrieel bouwen is een deel van de oplossing van het schreeuwend woningtekort,’ aldus Veenstra die op dat gebied in zijn oude provincie trots mag zijn op spelers als Van Wijnen en Dijkstra Draisma. Veenstra roept architecten op tot meer samenwerking. Niet alleen met opdrachtgevers maar ook met andere gremia zoals de agrarische sector, de wegenbouwers, de aannemers, de corporaties.
Verder zal meer dan ooit tevoren omgekeken worden naar de energiesystemen, het (grond)water, het drinkwater en de bodem.
Wethouder Hein de Haan van Leeuwarden deelde verheugd mee dat volkshuisvesting weer op de nationale agenda staat en dat de door hem vermaledijde verhuurdersheffing vervalt. Hij noemde het schrappen ‘een stimulans voor woningcorporaties om te bouwen’. Zo is zo’n borrel niet alleen een feestje voor vermeende snelle vastgoedboys maar ook de sociale component wordt niet vergeten.