friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Na vijf jaar kantoor te hebben gehouden aan de Snekertrekweg is het provinciaal bestuursapparaat terug in het vernieuwde Provinsjehûs aan de Leeuwarder Tweebaksmarkt. Met paarden en boerenwagens werden gedeputeerden, statenleden en ambtenaren op maandag 7 november naar hun nieuwe werkplek gereden.

’s Middags werden mediavertegenwoordigers rondgeleid in zalen en in vergaderkamers, langs burelen en door wandelgangen. Het provinciehuis ziet er fantastisch uit: een heel vriendelijk ogende kantoorkolos in hartje stad. Architect Sjoerd Soeters heeft er goed aan gedaan het 45 meter hoge gebouw te voorzien van een indrukwekkend roodpannen dak met twee uitkijktorens die lijken op schoorstenen. Als een oude Friese state torent het gebouw boven de omgeving uit. De Leeuwarder skyline is een prachtige markering rijker.

Tijdens de persborrel liet commissaris der Koningin John Jorritsma weten dat hij een plattegrond nodig heeft om zijn weg te vinden in het immense gebouw waarin je afwisselend door nieuwe en oude ruimtes loopt. Niet vreemd, want Jorritsma heeft niet in de vorige behuizing gewerkt. Dat geldt trouwens ook voor tweederde van de statenleden en voor veel van de ruim 800 ambtenaren. Zij werken in het nieuwe provinciehuis volgens het concept van flexibele werkplekken. Vrijwel iedereen kan en mag in het hele gebouw werken. Dat schijnt goed voor de ambtenarenmens te zijn.

De persborrel werd gehouden in de ‘Loft’ op de achtste verdieping, oftewel de zolderkamer van het provinciehuis. Gedeputeerde Tineke Schokker blikte daar terug op de bouw, een discipline die zij tot haar schrik in haar portefeuille kreeg.

‘Een politieke bananenschil,’ zo werd haar voorgehouden, wat ze trouwens zelf ook besefte. ‘Vaak vroeg ik mij af hoe lang ik gedeputeerde zou blijven,’ aldus de gedeputeerde, die echter koersvast bleef op de woelige baren. Het nieuwbouwplan beleefde een valse start met een eerste, mislukte aanbesteding. Daarna ging het vlekkeloos, of werd althans die schijn opgehouden, glimlachte Tineke Schokker. Jorritsma was er trots op dat men op zo’n grote investering van zo’n € 80 miljoen binnen het budget is gebleven. Volgend voorjaar wordt het provinciehuis officieel ingewijd.

‘Negen keer ben ik in mijn leven verhuisd en zo zoetjesaan weet ik dat je eerst een adempauze moet nemen voordat je begint met inrichten,’ sprak hij uit ervaring.

Partners