friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Friesland is grootaandeelhouder geworden in het drinkwaterbedrijf Vitens door 754.843 aandelen te kopen voor bijna € 53 miljoen. De deal werd ondertekend op de watercampus van het kennisinstituut Wetsus waarin Vitens participeert.

Commissaris der Koningin John Jorritsma zei namens de provincie dat het niet vaak meer gebeurt dat een overheid aandelen koopt. Dat het nu wel is geschied heeft met diverse factoren te maken. Geld heeft Friesland zeker voor een dergelijke transactie na de verkoop van het belang in Nuon (waarin het oude Provinciaal Elektriciteit Bedrijf PEB is opgegaan), wat de provincie zo’n € 1,3 miljard heeft opgeleverd.

Rijk moet Friesland zich niet rekenen, hield Jorritsma voor. Nu er gecasht is vallen dividenden namelijk weg. Wel mag de provincie zich vermogend noemen. Met het geld moeten ‘goede dingen’ worden gedaan. Dat is het grootaandeelhouderschap in Vitens, vindt de commissaris. ‘Hierdoor wordt onze positie van watertechnologie versterkt. Er ligt een nauwe relatie tussen Friesland, Leeuwarden, Vitens, Wetsus en watertechnologiebedrijven. Wij willen een duurzaamheidsprovincie zijn en in dat kader moeten we als waterprovincie vol inzetten op de nieuwe watercampus van Wetsus,’ aldus Jorritsma.

Riskant is de aandelenaankoop allerminst en wellicht zit er een beter rendement in dan de kleine drie procent die de provincie nu opstrijkt. Nederland speelt als waterautoriteit in de wereld een belangrijke rol in het nastreven van de VN-doelstellingen. Friesland op haart beurt kan een substantiële bijdrage leveren. ‘Zonder megalomaan over te komen wil ik erop wijzen dat Leeuwarden naast Houston en Sjanghai dé waterhub van Europa wordt,’ voorspelde Jorritsma.

Partners