‘Zeven jaar geleden ben ik Moniek Miedema, geboren in Friesland in 1967, mijn eigen kledingontwerpstudio begonnen in Leeuwarden. Ik ben van Roemenie,waar ik een productiebedrijf heb gerund en waar ik o.a. voor Valentino, Maglificio Fontana en Calvin Klein heb gewerkt, teruggekomen naar Nederland met mijn twee kinderen, mijn hond, twee koffers, behoorlijk verdrietig en vooral berooid. Welnu, dat verdriet heeft niet zolang stand gehouden – dat berooide helaas iets langer – aangezien ik vastberaden was om mijn poten weer onder mijn gat te krijgen. Zoals we dat hier zo zeggen.

[banner]

En dat is me gelukt, na verwoede pogingen heb ik het solliciteren maar opgegeven: de een vond me te overtuigend, de ander te sterk, soms was ik te opvallend dan weer te assertief en weer een ander vond het een probleem dat ik alleenstaand met twee kinderen was. Enfin, prima, ik had immers nog nooit voor een baas gewerkt, dus besloot ik maar weer voor mezelf te beginnen.

Het begon met een winkeltje op de Voorstreek in Leeuwarden waar ik achter in de winkel de kleding ontwierp en in elkaar naaide, en vervolgens voor in de winkel verkocht.  Daarna verhuisde ik naar een iets betere locatie aan de Nieuwestad Ook hier verkocht ik mijn eigen ontwerpen. In die tijd waren dat vooral bruidskleding en prachtige leren jassen.

Maar toch was dit niet wat ik wou. Ik wilde mijn eigen collectie, chique, maar vooral lekker zittende kleding gaan ontwerpen, wat mooi staat en lekker draagt. Niet meer in opdracht ontwerpen, maar juist uit gedachten, herinneringen, ingevingen en passie.

Wat iedere zaken- of werkende vrouw nodig heeft is goed en lekker dragende kleding waarbij je vanaf het eerste ogenblik een statement maakt…..zo, dat ben ik, hallo!

En vervolgens thuis voor je partner niet onmiddellijk een huispak aantrekken, maar in diezelfde kleding heerlijk op de bank kunnen hangen.

Een mantelpakje, prachtig hoor, maar als je thuis komt dan wil je het toch wel zo snel mogelijk uittrekken. En dat is nou juist niet de bedoeling, ook als je op de bank hangt wil je er goed uit zien, toch?

Vandaar dat ik drie jaar geleden ben begonnen met het opzetten van het label ‘byOni’.

Een kledinglijn met prachtige silhouetten, materialen en kleuren. De naam van het label is afgeleid van mijn naam, Moniek. Vroeger werd ik vaak Oni genoemd. Vandaar ‘byOni’.

Een label op de markt te zetten is niet makkelijk zeker niet als je naar de 40 gaat, alleenstaand en twee opgroeiende kinderen hebt. Maar na 7 jaar voorbereiding is het zo ver. En heb ik de productie in gang kunnen zetten en hangt ‘byOni’ vanaf eind augustus voor het eerst door heel Nederland in de winkels. Ik vind het heerlijk om vrouwen in mijn kleding te zien lopen, soms zie ik ze voorbij fietsen, geweldig.

Alles wat ik heb ontworpen draag ik ook zelf, zo doe ik het al vanaf mijn eerste kledingstuk.

Op 25 en 26 juli heb ik met ‘byOni’ op de modefabriek in Amsterdam gestaan. Dit is één van de grootste modebeurzen van de Benelux. Je kan niet zomaar als merk daar staan, je komt door een ballotagecommissie. Ik ben gevraagd, wat een enorme eer is, aangezien er zeker bij nieuwe merken naar creativiteit, originaliteit, innovatie en tegenwoordig ook duurzaamheid word gekeken.

Wel, er is gekeken. Ik had een levende etalage met twee meiden die doodsstil zaten met kleine papieren paardjes. En twee meisjes die op de beurs rondliepen. Het was een fantastische ervaring en ik heb, naast dat ik goed verkocht heb, wat ik eigenlijk niet verwacht had, ook heel veel goede contacten opgedaan. Ik hoorde iemand nog zeggen: ‘tjee, ik geloof dat ze nog uit Friesland komt ook.’

Ik verzin regelmatig leuke grappige acties om mijn label onder de aandacht te brengen.

Zo heb ik bij de opening van de BedrijvenContactdagen in het WTC Expo in Leeuwarden begin dit jaar tien modellen in mijn kledinglijn laten lopen. Alleen was de kleding niet van stof, maar waren alle jurkjes met bodypaint op de meisjes getekend. Het leuke hieraan was vooral dat de modelletjes onderling ruzie kregen aangezien sommigen hetzelfde ‘jurkje’ wilden als de anderen. Let wel, het ging hier enkel om een tekening!

Wat een actie! Onze commissaris van de koningin John Jorritsma was aangenaam verrast en onze burgemeester Ferd Crone was uit het veld geslagen.

Onze gedeputeerde Jannawietske de Vries heeft model voor me gestaan. Zij heeft een heel goede uitstraling. Ook heb ik modeshows gegeven met levende kapstokjes en Friese vlagstof gebruikt om prachtige avondkleding van te maken. In een van mijn jurken heeft zangeres Denise Rivera met de Koningin gedanst in Makkum op Koninginnedag. Voorpagina van De Telegraaf en meerdere andere media gehaald. Tevens heb ik het Leeuwarder skûtsje drie jaar geleden helemaal in Friese jurken met een heuse grachtmeerman versierd.

Het is niet makkelijk in deze tijd een nieuw label op te zetten. Zeker omdat bijna de gehele Nederlandse markt beheerst word door een paar grote jongens. Er zijn momenten geweest….. maar goed, die gaan weer over, en is er niets wat ik liever zou willen doen.

Mijn kleding is vaak verrassend. Bijvoorbeeld een top die je ook om kunt draaien. Boven onder en dan wordt het een bolerootje, of een bolerootje wat een jurkje wordt.

Als ik aan mensen vraag wat mijn kleding nou ‘byOni’ maakt, dan krijg ik als antwoord: architectonisch, strak, stijlvol, soms een beetje streng, popart, sterk , combineerbaar, heerlijk draagbaar en vooral vrouwelijk.’

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen