friesjournaal logo

LEEUWARDEN – De zevende Friese Vastgoedborrel in Intermezzo weerspiegelde geen ander beeld dan een jaar eerder. De handel in vastgoed zit nog steeds muurvast. Niettemin werd er vrolijk gekletst en gedanst, want vastgoedlui zijn geen korte termijndenkers en zeker geen sombere mensen.

De vier bedrijven achter de Friese Vastgoedborrel zijn thans Makelaardij Hoekstra, De Haan Advocaten, Leyten Vastgoed en Friesland Bank, die nieuw is als vierde partner. Nog altijd is de animo voor de Friese Vastgoedborrel groot. Ruud Glas van De Haan Advocaten constateerde dat de vraag naar kaarten zo groot was dat het een vermogensvormende belegging zou zijn geweest. Niettemin wordt een select gastenbeleid gevoerd én gehandhaafd. Zo strikt, dat er nog wel wat ruimte overbleef. Maar ja, het volk klit nu eenmaal gezellig bij elkaar. Dat was voor het voeren van gesprekken wel nodig ook, want de muziek was erg luid.

Veel fiducie hebben de Friese vastgoedondernemers nog niet in de markt. Toch hoor je ze niet snel klagen. De meesten zijn behoorlijk taai omdat ze al jaren actief zijn en dus het nodige vet op de botten hebben. Het zijn met name de nieuwkomers die moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Waar onze provincie het de komende jaren vooral in moet zoeken is kwaliteit en exclusiviteit. Lokale overheden: investeer in hoogwaardige vestigingsfactoren. Zowel wat betreft bedrijfspanden en kantoren als woningbouw. Zeker dan kan Friesland zich blijven onderscheiden.

Alle productie verdwijnt uit Nederland. Ondernemingen in ICT, hightech, innovatie en exportkoepels, die net zo goed in de periferie kunnen zitten, willen mooie, grote groene bedrijfscomplexen, schone lucht, duurzame huisvestingen en gemotiveerde medewerkers. Friesland is voor deze bedrijven een walhalla, daar moeten we ons zelf van bewust zijn. Wij moeten voor hen een visitekaartje zijn. Geloof in eigen kracht!

Partners