friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Nu het strippen van het Amicitia-gebouw in Leeuwarden is voltooid kon een start worden gemaakt met de nieuwbouw van dit prestigieuze project dat ontwikkeld is door Elizen Vastgoed. Alleen het skelet is blijven staan. Het gebouw, dat algemeen wordt beschouwd als het lelijkste van Leeuwarden, wordt naar een ontwerp van architect Jo Coenen omgetoverd in een zeer luxueus appartementen- en winkelcomplex dat voor Noord-Nederlandse begrippen van een ongekend hoog kwaliteitsniveau is.

Amicitia werd in 1969 gebouwd op de plaats waar in 1840 onder architectuur van de bekende stadsarchitect Thomas Romein Sociëteit Amicitia verrees. Dit neoclassicistisch gebouw met veel allure werd in 1968 gesloopt. Ervoor in de plaats kwam een somber, Oostblokachtig gebouw. Na ruim veertig jaar wordt deze rotte kies uit de binnenstad getrokken.

Op de begane grond en de eerste verdieping zijn winkelpromenades gesitueerd. Deze promenades worden door glasgevels comfortabel gemaakt. Roltrappen verbinden de transparante bouwlagen en geven allure aan dit hoogwaardige shopping center. Per 31 maart 2011 wordt het winkelcomplex opgeleverd en is het geopend voor het publiek.

Amicitia telt over vijf woonlagen negen riante appartementen en drie royale penthouses. Er staan nog één penthouse en drie van de negen exclusieve appartementen te koop. Op de derde verdieping wordt een geasfalteerd parkeerdek gerealiseerd die via een speciale autolift bereikbaar is.

Marjan Miedema van Makelaardij Hoekstra begeleidt de verkoop. Zij zegt over het project: ‘Nog nooit eerder is in Leeuwarden een zo prestigieus appartementencomplex op de markt gekomen. De afwerkingen en de voorzieningen zijn van zeer hoog niveau. Het nieuwe Amicitia is een verrijking voor de stad en een opwaardering van het centrum. Als je straks Leeuwarden binnenkomt zal de entree heel anders zijn, uitnodigend.’

Directeur Jan Dijkstra van Bouwgroep DijkstraDraisma laat weten dat zijn bedrijf voor een grote uitdaging staat: ‘Je maakt niet vaak mee dat je een zo ingrijpende nieuwbouwrenovatie uitvoert waarbij alle disciplines om de hoek komen kijken en waar veilig werken heel belangrijk is. Planning en logistiek moeten perfect op elkaar zijn afgestemd omdat je in een stadscentrum weinig ruimte hebt en je gebonden bent aan afspraken als je verkeersmaatregelen treft. Een lastige opdracht, maar juist daarom een mooie klus.’

Het hele complex wordt najaar 2011 opgeleverd.

Partners