friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Als je een muzikaal eerbetoon brengt aan een groot artiest als Bob Dylan is dat geen sinecure. Mans erfgoed is welhaast heilig en het getuigt van eigenzinnigheid en moed om daarmee aan de slag te gaan. Elf Friese artiesten durfden het avontuur echter wel aan. Mede geïnspireerd door het succes van een eerder en vergelijkbaar project – ‘Cohen in het Fries’ (2008) – zetten de artiesten hun tanden in de liedjes. Resultaat: twaalf Friestalige en volledig naar eigen inzicht bewerkte nummers.

Het project vond plaats onder de muzikale leiding van Jan Tekstra (foto links). Tekstra werkte o.a. eerder samen met Marco Borsato en ontving recent een prestigieuze John Kraaijkamp Musical Award voor zijn belangrijke bijdrage aan de musical ‘Dromen zijn bedrog’. Alle nummers zijn live op locatie opgenomen. Eerlijk en ongepolijst, net als Bob Dylan. Voor de geluidsopname tekende Harry Zwerver en de regie deed Bart van Sinderen.

Jan Tekstra benaderde een divers aantal Friese artiesten voor ‘Dylan in het Fries’. De reacties van de  artiesten waren eensluidend: uitdagend, maar tegelijkertijd ook niet eenvoudig om een eigen en Friestalige wending te brengen. De creatieve uitdaging won het echter van het voorbehoud.

De vertalingen en overzettingen zijn grotendeels gedaan door schrijfster/journaliste Baukje Wytsma en dichter Harmen Wind († 1-10-2010).

Partners