UILESPRONG – Wat is er nog over van de rijke kortebaantraditie in Friesland? Veel, als je de eerste rijderij van dit seizoen in het pittoreske Uilesprong in beschouwing neemt. Een prima startlijst van 26 man, schitterende sport, een prachtig ijsbaantje in de landerijen met op de achtergrond het anderhalve eeuw oude huiskamercafé van Frida Onderwater en de huisjes van het buurtschap, en een ouderwetse starter in de persoon van voorzitter Rinze Bruinsma van de organiserende ijsclub Klein Begin: ‘Klaarrr?, aff!’ Kon het mooier en beter? Nee. Maar toch was er slechts een handjevol mensen langs de baan. Dat baart zorgen want zo sterft de kortebaan een langzame dood.

Waar blijven de Friezen? Dit laat je toch niet aan je voorbijgaan? Koning Winter is er zelden zo vroeg bij geweest en dan ook meteen maar een dikke min op de thermometer. Eind november vroor het al matig en dat is heel bijzonder. Het was gemeen koud op de Uilesprong maar dat mag natuurlijk geen reden zijn weg te blijven. Wees blij dat het winter is. Toegegeven: er werd weinig ruchtbaarheid aan de seizoensprimeur gegeven. Klein Begin mag best wat harder op de trom slaan.

Media komen niet meer bij drommen op de kortebaan af. Vroeger, nog geen 15 jaar geleden, waren er op de Uilesprong zomaar zes cameraploegen. Nu liep er een wat verdwaasde representant van Omrop Fryslân om met een handycam in zijn hand. Nou ja, het mocht de pret niet drukken.

De baan op de Uilesprong is al niet lang en moest nota bene ook nog iets worden ingekort. Het bestuur was vergeten de buis van de watertoevoer van het ijs te halen waardoor er een plas water lag. Aan de meet moesten de deelnemers vreemde capriolen maken om niet het land op te vliegen. Sommigen konden na de finish de bocht niet maken en zij stuiterden hard op de bevroren wal.

Er was een goed gezelschap sprinters op de eerste wedstrijd af gekomen. En nog van internationale samenstelling ook. Zo waren twee Australische schaatsnomaden aanwezig van wie Daniël Craig tweede werd. Knap hoe deze kleine mannen, komend uit een land waren het nu dik boven de veertig graden is, zich weerden in de ijzige kou. Dit zijn liefhebbers en pure sporters! Maar die heb je ook in Nederland. Zo was niemand minder dan de Olympische baanrenner Jenning Huizenga aanwezig, evenals wielrenner René Hooghiemster.

Winnaar werd nationaal kampioen Jesper Hospes uit Heerenveen. Hij versloeg in de finale Daniël Craig over twee ritten. Beide keren ging Jesper op het laatste stuk zijn tegenstrever voorbij. Jesper werd begeleid door zijn vader Henk, in de jaren zeventig een topsprinter. In het café kreeg Jesper zijn prijs: een envelop met 150 euro. Een vetpot is het niet. Zeker niet als je dit prijzengeld vergelijkt met vroeger. Maar de mannen genoten en kwamen niet voor de premies.

In het café kwam de weeïge stallucht je tegemoet. Frieda boert nog steeds en heeft haar koeien mooi in het stro. Warme ‘poeiermolke’ en beerenburg gingen grif over de toog. In de hoek van het café speelden Jelte Postma (een legendarische trainer in het Friese amateurvoetbal) en de vrouw van Rinze Bruinsma op de accordeon. Iedereen zat smûk aan de tafels met Perzische kleedjes. De winter van 2010-2011 begon met een ouderwetse topdag.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen