friesjournaal logo

DOKKUM/LAUWERSOOG – Watersport in Friesland wordt nog teveel geassocieerd met alleen maar het merengebied in de provincie. Maar er is meer! Bijvoorbeeld het Lauwersmeer. Hoe geweldig je daar kunt varen, zeilen, van de natuur genieten en uitgaan bleek onlangs tijdens twee nautische evenementen: de Dokkum-Lauwerszee Regatta en het SKS-skûtsjesilen. Geholpen door prachtig zeilweer was dit de ultieme watersportbeleving.

Tussen deze evenementen door waren er de vierjaarlijkse Dokkumer Stadsfeesten die op vrijdagavond 29 augustus van start gingen met een vlootschouw van zeilpramen die langs de stadsbolwerken Dokkum binnenvoeren onder leiding van ‘admiraal’ Rients Gratama op het lokale vlaggeschip, de Wierumer Aek. De intocht met kanonschoten, rookwolken en muzikaal strijdgewoel uit de film Pirates of the Caribean vormde het openingspektakel van de Dokkumer Stadsfeesten 2008. Dokkum was met deze armada net als vroeger weer even een echte Admiraliteitsstad. De intocht van het admiraalschip verwijst naar de tijd waarin handel en economie van Dokkum als grootste noordelijke zeehaven aan de monding van de Lauwers grote bloei kende. Handelsschepen op zee genoten ondermeer bescherming van oorlogsbodems van de Friese Admiraliteit die tot 1645 in de stad was gevestigd.

Rients ging helemaal op in zijn rol van stoere en strijdlustige Friese zeeheld die Dokkum moest beschermen tegen oorlogszuchtig tuig. Hij bevrijdde bij de brug De Zijl het legendarische zeemonster de Dokkumer Granaet – een reuzengarnaal – uit diens vier jaar lange gevangenschap. Vandaar dat hij zichzelf tot ‘Rients Granaetama’ had gebombardeerd. Deze bevrijding was de symbolische opening van het festijn. Vervolgens werd het openingsfeest Night of the Praams opgeluisterd met zanger Gurbe Douwstra en de band Exposure.

Daags daarop, zaterdag 30 augustus, ging de regatta los met teams van ondernemers en zakenrelaties in veertien gelijkwaardige, snelle zeilpramen van De Nije Fryske Sylpream met Eelke Dijkstra als organisator. Deze jaarlijkse zeilwedstrijd is een initiatief van Ondernemers Sociëteit Dokkum (OSD). De zeilrace is dit jaar de eerste maritieme publieksattractie van de Dokkumer feestweek. Motto van de stadsfeesten in 2008 was namelijk ‘Dokkum, maritiem bolwerk’. Het klassement wordt opgemaakt na twee manches die vlak voor de kust van Esonstad/Oostmahorn werden gevaren.

In De Stadswaagh van Esonstad werd het palaver gehouden en de afterparty met buffet vond plaats in Het Booze Wijf in Lauwersoog van ondernemer Jelle Bos. Hij timmert er flink aan de weg met een mooie accommodatie die bestaat uit een jachthaven met museumhaven, een camping (die hij recent van zijn vader overnam), een speelweide met strand en een restaurant met zalen. ‘Steeds meer recreanten, watersporters en zakenmensen ontdekken dit gebied,’ aldus Jelle, die de organisatie assisteerde in zijn supersnelle boot.

Vanaf het water was het een mooi gezicht Esonstad te zien liggen. Het silhouet van dit bijzonder en succesvol recreatieproject tekent zich mooi en in stijl af achter de zeedijk. Wel is de entourage er nog een tikje steriel. In 1999 zijn de ontwikkelaars Woonveste en Heijmans begonnen met dit project dat indirect is voortgevloeid uit de MKZ-crisis twee jaar eerder. De noordoostregio had een impuls nodig en de getroffen boeren kregen compensatiegeld dat ze niet mochten benutten voor agrarische activiteiten maar wel voor een investering in Esonstad en niemand die er ongelukkig van is geworden.

De deelnemende bedrijven waren: Enno Aerosols, De Wijzen uit het Oosten, Beldock, Ensel konstruktie, Exact Fijnmechanika, Hema, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Raadsma ijzerhandel, Drukkerij Douma, Van der Gang herenkleding, Makelaardij Roos, Holtrop & Jansma, Probosign, Drogisterij Hamstra, Rabobank en  De Plannenmakers.

Winnaar van de felbegeerde Wierumer Aek Bokaal werd Holtrop & Jansma in de praam van Douwe Idzinga. Dit bedrijf won vorig jaar ook al. Directeur Gerd Lindemann woont in Heerenveen. Kennelijk krijgt hij les van Piter Brouwer van het Heerenveenster kampioensskûtsje…

Partners