friesjournaal logo

HEERENVEEN – Oudbouw is in. Eindelijk wordt de waanzin van slopen ingezien. Het zijn vaak de creatieve geesten die bestaande, lege gebouwen een bestemming geven. Zoals in Heerenveen, waar Bert Jonker van Clafis Ingenieus van de Technische School aan de Burgemeester Falkenaweg een broedplaats maakte voor werken, wonen en eten. Niet zonder slag of stoot. De gemeente Heerenveen wist op tal van punten nog behoorlijk tegen te werken

Nu is men het in Heerenveen ook niet gewend dat iets wat leegstaat of verouderd is voor de toekomst blijft behouden. Onder het schrikbewind van de socialist Rudi Boltendal en onder invloed van zijn geloofsgenoot Laurens ten Cate heeft een kaalslag plaatsgevonden die zijn weerga niet kent. Er bleef praktisch geen monumentaal bouwsel staan in dit Oost-Europa van Friesland. Daardoor ontstaan nu ridicule ideeën als het bouwen van een modern silhouet van de gesloopte Watertoren.

Welnu, de Technische School heeft na de sluiting in 2003 een nieuwe bestemming gekregen. Eerder al werd in het pand restaurant Het Ambacht onder leiding van chef-kok Henk Markus geopend. Recent zijn ook de andere functies feestelijk ingeluid. De Technische School is een bedrijvencentrum geworden en daar leent het robuuste gebouw zich uitstekend voor. Sfeer en uitstraling zitten als het ware in elke baksteen opgesloten.

De Technische School, gebouwd onder architectuur van A. Brandsma Jzn., dateert van 1908. Twee jaar eerder was de vereniging ‘Ambachtsschool voor Heerenveen en Omstreken’ opgericht omdat Heerenveen in deze vorm van onderwijs achterliep op andere regio’s. In 1918 werd de Avondtekenschool Schoterland geïntegreerd. Tussen 1952 en 1957 vond uitbreiding en nieuwbouw (gymnastieklokaal en kantine) plaats en in 1954 werd een bakkerij ingericht. In 1957 kreeg het gebouw een vreemde hoed met de niet bijpassende glazen bovenverdieping die nu ideaal is voor de vijf gerealiseerde appartementen, waarmee het begrip wonen aan het concept werd toegevoegd.

Ambachtsschool werd in 1962 veranderd in Technische School en in 1984 werd die naam geschrapt voor de gruwelijke aanduiding SBO (Scholengemeenschap voor Beroepsvoorbereidend Onderwijs). Gelukkig bleef de naam Technische School op de voorgevel staan en Bert houdt deze in ere. Sterker, Technische School is een prachtnaam en een krachtnaam. De strak vormgegeven loungetuin contrasteert heel goed en nu het omliggend terrein is ingericht staat de Technische School in een omgeving die bij de allure van het gebouw past, maar op zijn beurt geeft de Technische School grandeur aan dit deel van Heerenveen, vlakbij het centrum.

De bedrijven die in de Technische School zijn gevestigd zijn: restaurant Het Ambacht (Henk Markus), PUUR (Ria van der Galiën), Faber Personeelsdiensten (Jan van der Veen), Schoonheidssalon Mmooi (Marian Meirmans), Fifteen! (Simone Grömminger), Van der Woude & Van der Woude (Suzanne en Marjolein van der Woude), Speciaal Advocaten (Karin Faber), Speedbooks (Lume Paulusma), Dankert & Castelein (Theun Dankert en Folkert Castelein).

Partners