friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Twee eminente Leeuwarders – Rienk Wegener Sleeswyk (oud-president van de rechtbank Leeuwarden en Kamerheer van de Koningin) en makelaar Folkert Popma – plus een inmiddels vertrokken hoofdstedeling (ex-wethouder Marco Florijn, nu van Rotterdam), hebben alvast een vlag ontworpen voor de nieuwe gemeente Leeuwarden die wordt uitgebreid met een gedeelte van Boarnsterhim. Maar wat als Leeuwarden nog groter wordt? Volstaat de blauwe vlag, met daarop een gouden leeuw en een rode en witte verticale baan uit het wapen van het oude district Oostergoo (vlag met horizontale roodwitte banen), dan nog?

De nieuwe vlag werd gepresenteerd in de raadszaal van het stadhuis. Burgemeester Ferd Crone kreeg de vlag overhandigd door het drietal van dit opmerkelijke burgerinitiatief, dat tot ‘kroegplan’ werd bestempeld c.q. verlaagd. Voor Piet van der Wal was er een kleiner exemplaar, dat hij kreeg omdat hij in de raad een vraag had gesteld over een nieuwe vlag als de herindeling op 1 januari 2014 een feit is. Hij bracht de zaak aan het rollen.

Enig patriottisme is de heren niet vreemd. Dat zij met dit plan kwamen dus ook niet. Bovendien hebben ze, met name Rienk, kennis van heraldiek, adel, historie en vlaggen.

‘Het ontwerp kan de toets der kritiek doorstaan,’ vond Folkert, die van mening was dat men niet te hard van stapel is gelopen. ‘Je mag het ook zien als een welkomstvlag,’ voegde hij eraan toe.

De Hoge Raad van Adel, de gemeenteraad van Leeuwarden en uiteraard ook de nieuwe inwoners moeten hun goedkeuring nog verlenen. Vanuit de adel mag geen verzet worden verwacht, want een representant van de raad, Piet Bultsma, heeft geadviseerd. Ferd zegde toe het vlagontwerp als een ingekomen stuk in te brengen.

De vlag is politiek en historisch verantwoord, benadrukte Rienk. Al in de 16e eeuw had Leeuwarden een leeuwenvlag. Dat er ook nog een stadsvlag bestaat met blauwgele banen heeft als achtergrond dat een vlag vroeger duur en kwetsbaar was en dat de vlag met de prachtig geborduurde leeuw uitsluitend werd gebruikt in geval van de allerhoogste prioriteit en dat er voor secundaire aangelegenheden gewoner en goedkoper kon worden gevlagd. Rienk: ‘Leeuwarden hoeft ook helemaal geen afstand te doen van deze vlag.’

Qua design heeft men zich enkele vrijheden veroorloofd. Zo kijkt de leeuw niet naar rechts, wat vroeger was voorgeschreven, maar naar links, naar de roodwitte baan (zo vormt de nationale driekleur ook nog een accent). En dan was er nog het probleem met de gekrulde staart: die was te lang voor een goede vlakverdeling. De staart is dus gekortwiekt. Verder heeft de leeuw geen pretentie en ook geen geldingsdrang, liet men weten. Dat is een tikje vreemd gezien alle hoogdravende ambities (Culturele Hoofdstad) die men soms heeft.

Burgemeester Ton Baas geloofde ‘geen moer’ van de vermeende Leeuwarder bescheidenheid: ‘Zeker niet als zo’n initiatief komt van een gearriveerde makelaar uit de goede tijd, een jonge wethouder met de toekomst nog voor zich en een man die een lijn heeft met Huis ten Bosch.’ Baas waarschuwde dat Leeuwarden een parel in de schoot krijgt geworpen en dat er op zijn minst enige invloed van het platteland tegenover mag staan. ‘We willen met open armen worden ontvangen en als ik jullie was zou ik Boarnsterhim serieus nemen. Boele Staal heeft niet voor niets Grouw als het St. Tropez van het noorden genoemd.’

Kortom: wellicht komt er nog een rode en witte baan bij om Oostergoo nadrukkelijker in beeld te brengen.

Partners