friesjournaal logo

LEMMER – Het Woudagemaal in Lemmer, het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld, ondergaat een grootschalige restauratie. Een deel van het gemaal is drooggelegd voor de onderwater restauratie van het beton- en metselwerk. Dit biedt de gelegenheid om delen van het Woudagemaal te laten zien die normaal verborgen blijven. Het bezoekerscentrum onthulde onlangs een nieuwe exhibit waardoor het restauratieproject zichtbaar wordt.

De ingenieurs van Royal Haskoning hebben een 3D scan gemaakt van het Woudagemaal. Op 170 locaties werd met lasertechnologie elke centimeter van het gemaal in beeld gebracht. Het resultaat is een film waarin bezoekers een virtuele reis door het gemaal maken, van de stoomketels tot de kelders. De scan is tevens een belangrijk hulpmiddel in de renovatie van het gemaal.

Het bureau Podium verwerkte de film in een nieuwe, mobiele exhibit voor de tentoonstelling ‘Duik in de restauratie van het Woudagemaal’. Directeur van het bezoekerscentrum, Hilda Boesjes-Beljon, presenteerde trots het resultaat op een feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van Paul van Erkelens, dijkgraaf Wetterskip Fryslân, dat eigenaar is van het Woudagemaal, Frank Heemskerk, lid van de raad van bestuur van Royal Haskoning en Arie Kranendonk, voorzitter van Stichting Woudagemaal.

De scan is mogelijk gemaakt door Royal Haskoning dat tevens het contract van company membership ondertekende. Daarmee treedt het internationale technisch adviesbureau toe tot het selecte gezelschap van bedrijven dat bijdraagt aan de instandhouding van het stoomgemaal uit 1920 (eigendom van Wetterskip Fryslân), dat het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld is.

Bij hoge waterstanden zorgt het voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het uitstekend onderhouden monument op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

De nieuwe exhibit in het bezoekerscentrum is een welkome aanvulling op de expositie die de komende jaren verder wordt ontwikkeld. Onlangs werd de 25.000ste bezoeker verwelkomd, sinds de opening eind 2011. Een resultaat dat alle verwachtingen heeft overtroffen.

Partners