friesjournaal logo

HARLINGEN – KEIK 2012 was een groot succes. Ongeveer 2.400 bezoekers bezochten het evenement. De organisatie had een gevarieerd en uitgebreid programma samengesteld. KEIK is een jaarlijks terugkerend kunstevenement voor -bij voorkeur- Friese kunstenaars en wil de cultuur in Harlingen stimuleren en promoten. Het evenement vond plaats in en om de Grote Kerk te Harlingen.

KEIK biedt jonge kunstenaars een podium voor diverse kunstvormen. Hun werk dong mee om de Theo Brandsma-prijs en werd beoordeeld door Kees van Twist. De prijs is vernoemd naar een veelzijdige creatieveling die vier jaar geleden op 39-jarige leeftijd overleed. Winnaar werd fotograaf Hans Gillissen, die naar aanleiding van het boek ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst een serie gevoelsportretten maakte. De Applausprijs (muziekprijs) ging naar jazz zangeres Ineke Dijkstra en de Affichewedstrijd (beoordeeld door Jan Murk de Vries) werd gewonnen door Marissa Alta (19) uit Harlingen.

Op zaterdag 7 juli ging KEIK van start. De opening werd gedaan door Rense Westra en Meriyem Manders, kleindochter van de legendarische Tom Manders (Dorus). De muzikale begeleiding was van doedelzakspeler Mac Banshee uit Schotland. Vervolgens was er een kunstveiling met veilingmeester Piet Paulusma en optredens van Quatre Forte (winnaar Applausprijs 2011), vrouwenkoor Solid en het Clarino Ensemble.

KEIK werd 14 juli afgesloten met een grachtconcert op de Noorderhaven, dat begon met een prijsuitreiking door Frits Wester (parlementair verslaggever RTL 4) en de uitreiking van een cheque aan Stichting Michael Wings. Dat werd gedaan door directeur Diana Monissen van hoofdsponsor De Friesland. Vervolgens traden Gerrit Breteler en Fardau van der Woude op onder begeleiding van pianist Peter van der Zwaag en toetsenist Clara Rullmann. Daarna volgde een optreden van Volendam Alive met in de pauze Wiebe van Dijk.

Partners