friesjournaal logo

LAUWERSOOG – Als jonge inwoner van het dorpje Ee heeft Hans Wiegel de nog niet afgesloten Lauwerszee van nabij meegemaakt. Opstappen op de veerkade in Oostmahorn om een dagje Schiermonnikoog te beleven. ‘Al bij het vertrek was je vakantie begonnen,’ zei hij in het vernieuwde havenkantoor dat hij net als 22 jaar geleden, toen als commissaris der koningin, officieel opende. Twee gevelsteentjes getuigen van deze openingshandelingen. Misschien zit er ook nog een derde in, want Wiegel maakte met een biertje in de hand een montere en fitte indruk.

In 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en sindsdien is er heel veel veranderd. De opstapplaats is nu Lauwersoog waarachter een geweldig natuurgebied is ontloken. Meer watersporters en recreanten zouden deze regio eens moeten ontdekken.

Wat weinig is veranderd zijn de contouren van het havenkantoor c.q. terminal, maar qua voorzieningen is een grote sprong voorwaarts gemaakt, zo liet directeur Wagenborg Passagiersdiensten Ger van Langen zien. Zo zijn er elektronische toegangsportjes geplaatst. Via internet kunnen tickets worden geboekt en het nieuwe systeem bevordert de doorstroom. Wagenborg en Schiermonnikoog willen meer mensen naar het eiland. Dat zijn er nu zo’n 260.000 per jaar en dat moet groeien naar 300.000.

De investering van twee ton betreft verder de verbouw van het kantoor, de inrichting van een shopcentrum met boetieks en het verbeteren van het parkeren. De klus is geklaard door Bouwgroep DijkstraDraisma.

Partners