friesjournaal logo

OOSTERLITTENS – Haring en wijn, is dat een combinatie die wel kan? Siep van der Meer van Ida Visservice en Fedde Benedictus van De Wijnimporteurs vinden van wel. Vorig jaar organiseerden zij voor het eerst een haring/wijnproeverij en die kreeg dit jaar een vervolg bij het prachtige, authentieke dorpscafé Het Wapen van Friesland in Oosterlittens, waar Jasper Buddelmeijer en Karin Hofma de scepter zwaaien. Hun zaak staat aan het mooiste pleintje in onze provincie.

Een vakjury proefde de haring en de wijn blind. De jury bestond uit Albert van Keimpema (publicist, voorzitter), Riemer van der Velde (erevoorzitter sc Heerenveen), Joop Braakhekke (gastronoom), Daniëlle Buijs (wijnkenner, De Vijf Sinnen) en Doede Bleeker (haringspecialist). Men koos de beste haring en de best bijpassende wijn. Als haringsnijders traden Sipke Bootsma en Jos Abbink op.

Siep had negen vaatjes haringen ingebracht. De kwaliteit en smaak van haring kan afhangen van vangstgebied, visser (Deens/Noors/Nederlands), het tijdstip van de vangst, de behandeling (wel/niet kaken aan boord), het pekelen, de leverancier en de consistentie van de haring. De haring werd beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak en ziltheid. Twee kwamen ex aequo als beste uit de bus: een Ouwehand en een Haasnoot. Omdat over de laatste – een Deense 318 walgekaakt – meer unanimiteit was, werd de Haasnoot als winnaar aangewezen. De nummer drie was een van Den Dulk, waaruit blijkt dat alle leveranciers een topper hadden ingezonden.

Wouter Haasnoot vertelde daarna waar de haring was gevangen. Dat bleek voor de kust van Denemarken te zijn boven Skagen, de uiterste noordpunt van het land waar twee zeeën bij elkaar komen: de Oostzee en de Noordzee. Je ziet daar in zee een opvallende waterscheiding als in een haardos. Heel apart. De haring was aan wal gekaakt. Aan boord kaken is niet praktisch, aldus Wouter.

‘De omvang van de vangst is daarvoor te groot. Bovendien hebben we in Denemarken een nieuwe fabriek geopend die de capaciteit aan kan. Grote vissersschepen kunnen wel 300 tot 700 ton haring aan boord brengen.’ Het is trouwens een lastig haringjaar, zei hij.

Wouter: ‘Niet alle haring, maar slechts 40 procent  is geschikt voor maatjesharing, de benaming voor de eerste haring die in het voorjaar door het eten van plankton begint te groeien en vet wordt, ook Hollandse Nieuwe genoemd. Een zoute haring moet een vetpercentage van 16 hebben, maar dat percentage kan oplopen tot een kwart.’

Vervolgens werd de wijn geproefd. Fedde had er drie geselecteerd: een El Potro Frison Vino de la Tierra de Castilla Verdejo-Airen 2011, een O Potro Frison Vinho Verde D.O.C. Loureiro 2010 en een Quinta de Religaes Vinho Regional Minho Chardonnay 2010. De eerste werd beoordeeld als beste combinatie met haring.

De presentatie van dit bijzonder evenement lag in handen bij voorzitter Reitse Spanninga van Fryslân Culinair, het samenwerkingsverband van de betere restaurants in Friesland.

Partners