friesjournaal logo

De old soldiers Riemer van der Velde en Klaas Oenema brengen een toast uit op de wedstrijd.
De old soldiers Riemer van der Velde en Klaas Oenema brengen een toast uit op de wedstrijd.

MOLDE – Met een privécharter reisde sc Heerenveen na twee seizoenen zonder Europees voetbal met een klein gezelschap van 84 mensen, incluis staf en selectie, vanaf Eelde af naar Molde in Noorwegen, waar de strijd moest worden aangebonden met de plaatselijke FK. Een vlucht van twee uur. Het werd een bijzondere ervaring, maar in sportief opzicht liep de tweestrijd uit op een teleurstelling. Na de onnodige 2-0 nederlaag in Noorwegen volgde een 1-2 in eigen huis. Na twee ronden lag Heerenveen er dus al uit.

Eenmaal in de stad vallen in het verkeer stadsbussen op met portretten van de landskampioenen. Met die van een oude bekende prominent in beeld: de vroegere Heerenveen-speler Daniel Berg Hestad. De 37-jarige aanvoerder oogt als een stoere Viking die onverzettelijkheid verpersoonlijkt. Inmiddels heeft hij meer dan 400 keer het shirt van Molde gedragen. ’s Avonds is er 400 meter hoger in de bergen een gezamenlijk diner. Op de wedstrijddag staat een tour gepland die deels over de Atlantic Roadway voert. Een zes jaar durend project (1983-1989) dat acht eilandjes doormiddel van zeven bruggen verbindt. Deze fascinerende route ontsluit de voorheen door fjorden geïsoleerde provincie More og Romsdal. Net als Nederland heeft Noorwegen de beperkingen door het water moeten overwinnen.

 

De thuisbasis van de club – het fraaie, ultramoderne Aker Stadion (capaciteit 12.000 zitplaatsen) – ligt pal aan een fjord en is vanuit het vliegtuig prachtig te zien. Zo dicht bij zee staat geen ander stadion ter wereld. Ook bijzonder: het hotel waar de Heerenveen-selectie verblijft staat naast het stadion. Er ligt alleen een parkeerterrein tussen. De afstand is in een luttel minuutje wandelen te overbruggen. Zo gemakkelijk gaat ‘de reis’ naar de wedstrijd echter niet. De UEFA-regels schrijven in verband met veiligheid en verzekering voor dat staf en spelers in een bus naar het stadion moeten worden vervoerd. Een hoop gesteggel volgt. Zelfs het meetlint wordt erbij gehaald. Tenslotte geeft de UEFA-vertegenwoordiger groen licht dat Van Basten en co te voet mogen gaan!

De totale accommodatie van stadion, hotel met conferentieoord en een aanpalend wellness- en fitnesscentrum is een concept vergelijkbaar met Sportstad Heerenveen. Er zijn meer overeenkomsten tussen beide plaatsen, die elk zo’n 25.000 inwoners tellen. Het zijn keurig aangeharkte provinciestadjes met een voor hun omvang dynamisch bedrijfsleven. In Molde worden ondermeer scheepsschroeven gemaakt. Een industriële uitstraling heeft Molde daarentegen niet. Waar je ook bent, overal bloeien de rozen en zijn er kleurige perken aangelegd. Molde wordt ook wel de ‘rozenstad’ genoemd. Keizer Wilhelm II van Duitsland betitelde de stad als het ‘Nice van het Noorden’.

Al even bloeiend is Molde, de plaatselijke trots. Qua historie, betekenis, prestaties en achterban lijken ook de clubs op elkaar. Beide zijn het runners up in hun land. Ze bouwden vrijwel tegelijkertijd een nieuw, even groot stadion zonder hekken en de clubs hebben een trouwe aanhang die geen trammelant maakt. Blauwwit zijn beider clubkleuren en zowel Molde als Heerenveen is toonaangevend in de regio. Hun hoogtepunten beleefden ze kort na elkaar. Molde kwam in 1999 uit in de Champions League en Heerenveen een jaar later. Heerenveen pakte in 2009 de beker en Molde vierde in 2011 het eerste landskampioenschap. Nota bene op de dag van oprichting 100 jaar geleden (19 juni 1911) kwam Molde vorig jaar aan kop van de ranglijst om later dat jaar de titel in de wacht te slepen…

Beide clubs worden thans getraind door topmidvoors van weleer: Marco van Basten en Ole Gunnar Solskjaer, de vroegere goaltjesdief van Manchester United (1996-2007, 366 duels en 126 doelpunten). Met dit verschil dat Van Basten het idool was van de zes jaar jongere Solskjaer.

Het grootste verschil tussen beide clubs is de ‘private equity’, oftewel het privégeld van een suikeroom/supporter dat wel in Molde wordt gestopt en dat Heerenveen ontbeert. De begroting van Molde wordt sluitend gemaakt dankzij de steun van twee vismiljardairs die rijk zijn geworden met hun activiteiten in Alaska, van wie er één (Kjell Inge Roekke) voorzitter is. Hij heeft ook het stadion gebouwd.

 

Partners