friesjournaal logo

WOLVEGA – Stichting Opera Spanga bracht dit jaar twee voorstellingen: de opera Stuyvesant Zero op twee locaties en de operafilm Donna Giovanna in een drive-in bioscoop. Burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf was gastheer tijdens de première van de film in het weiland van raadslid Jacob de Wolff.  Auto’s waren in theateropstelling geparkeerd voor het enorme filmdoek dat in een paar minuten werd opgeblazen. Met de autoradio op de juiste frequentie afgesteld werd het publiek getrakteerd op een bijzonder spektakel.

In 2008 werd de opera Donna Giovanna in Spanga opgevoerd en dit jaar werd het verhaal over het vrouwelijke equivalent van Mozart’s rokkenjager door regisseuse Corina van Eijk op het witte doek vastgelegd. Giovanna, indrukwekkend vertolkt door Klara Uleman, heeft een magnetische aantrekkingskracht waarmee zij harten verwondt en zielen vertrapt. Begeren en begeerd worden is het enige dat haar drijft, leidend tot een onvermijdelijk tragisch einde. Want wie een liederlijk leven leidt zal sterven zoals het leven geleefd is. De broeierige sfeer van de operafilm, met zweepjes op blote billen, een flinke dosis lust en sterke homoseksuele accenten, zal tot menig auto zijn doorgedrongen. Sommige auto’s moesten na de voorstelling met startkabels worden opgestart, omdat de radio teveel had gevergd van de accu. En dus kon Jan Henk Veenhouwer, wethouder van Ooststellingwerf, zijn expertise van auto’s weer eens inzetten.

 

Gerard van Klaveren had vele collega’s uit het openbaar bestuur uitgenodigd voor Spanga, ook wel het Verona van Weststellingwerf genoemd. Gedeputeerden Johannes Kramer en Hans Konst waren present, evenals burgemeester Peter den Oudsten van Enschede en diverse bestuurders uit omliggende gemeenten. Een nachtburgemeester mocht niet ontbreken in de persoon van Rients Gratama, die langzaam weer uit een zomerslaap ontwaakt.

Opera Spanga is een pareltje in de traditie van Fries openluchttheater. Dat de stichting het de komende jaren zonder een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten moet stellen is een bittere pil voor de artistieke leiding. Maar Corina van Eijk heeft eerder zonder subsidie gewerkt en zal andere bronnen aanboren om de traditie van Opera Spanga voort te zetten.

 

Partners