friesjournaal logo

Sippy wordt gelauwerd door Gerard van Klaveren, rechts Jan Koster, in het midden Geartsje de Vries.
Sippy wordt gelauwerd door Gerard van Klaveren, rechts Jan Koster, in het midden Geartsje de Vries.

LEMMER – Radioverslaggever Sippy Tigchelaar is op de laatste dag van de IFKS benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd, geheel in stijl op het water, uitgereikt door burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf waar Sippy woonachtig is. Na haar laatste interview aan boord van een van de skûtsjes werd Sippy in het verslagbootje aangehouden door een politieboot. Die had geen boete, maar een onderscheiding voor haar in petto.

Sippy Tigchelaar nam na 35 jaar samen met collega Klaas Jansma afscheid als skûtsjesylverslaggever.

Zij werd volledig verrast door de actie van de politie: ‘De regisseur riep “opschieten”, dus ik zei tegen de schipper: “gas!”. En toen kwam de politieboot eraan. Toen de politie mij aan boord haalde, dacht ik eerst even “dit lijkt Bananasplit wel”, maar het ging om iets heel anders. Dit had ik nooit verwacht, ik vind het geweldig! Heel bijzonder om een lintje te krijgen op het water.’

Nog maar net bijgekomen van de ontvangst van het lintje, werd Sippy samen met Klaas Jansma ook nog eens in het zonnetje gezet door de directeur van Omrop Fryslân, Jan Koster. Hij bood een aantal cadeaus aan van de Omrop en van de Feriening Freonen fan Omrop Fryslân. De verslaggevers werden daarbij benoemd tot lid van verdienste van de Freonen fan Omrop Fryslân.

Jan Koster: ‘Sippy en Klaas hebben het skûtsjesilen mede groot gemaakt. Van sommige mensen heb je alleen de voornaam nodig. Als je het over Abe en Epke hebt, dan weet iedereen wie je bedoelt en dat heb je ook met Klaas en Sippy.’

Ook het bestuur van het Skûtsjemuseum reikte een cadeau uit als waardering voor de betekenis die Sippy en Klaas hebben gehad voor het skûtsjesilen en voor alles dat zij hebben gedaan voor het Skûtsjemuseum en voor het houten skûtsje, de Aebelina. Zo werd de laatste dag dat Sippy en Klaas samen verslag deden van het skûtsjesilen een dag vol verrassingen. Voor Klaas begon het ’s morgens al met een stunt van zijn collega’s van Penn Communicatie. Hij werd opgehaald in een rode Ferrari, die “heel snel” kon rijden. Een lintje kreeg Klaas al eerder (2002).

 

Partners