friesjournaal logo

Joop Atsma, op de regenwaterbak de bezoekers begroetend.
Joop Atsma, op de regenwaterbak de bezoekers begroetend.

SURHUISTERVEEN – Zou de oranjekoek van bakker Willem Dietens (De Korenaar) van invloed zijn geweest op de overwinning van wereldkampioen Mark Cavendish in de wielerronde van Surhuisterveen? Feit was dat hij zich in de tuin van Joop en Gea Atsma tegoed deed aan die calorierijke koek en kort daarna zowel de Friese favoriet Pieter Weening als de Slowaakse rivaal Peter Sagan in de allerlaatste meters versloeg.

Echte wielerliefhebbers, die vooraf weer gastvrij werden onthaald in de tuin van demissionair staatssecretaris Joop, ontging die close finish niet. Maar de meesten hadden het te druk met netwerken op de tot een VIP-dorp omgetoverde Merk. Minister Ivo Opstelten loste met zanger Syb van der Ploeg het startschot.

‘Je beschikt hier slechts over één veldwachter,’ grapte Joop tot de voor Veiligheidszaken verantwoordelijke Opstelten. Hij verkeerde in goed gezelschap, getuige de aanwezigheid van de CDA’ers Jaap de Hoop Scheffer en vrijgezel Camiel Eurlings.

Toeval of niet, maar als huidig directeur Vrachtvervoer bij de KLM kon Eurlings even bijpraten met Jos Nijhuis, president-directeur van de Schiphol Group.

‘Leuk om dit hier voor het eerst mee te maken,’ aldus de inmiddels vier jaar als luchthavenbaas functionerende Nijhuis. Hij greep de gelegenheid aan om bij te praten met de in zijn ogen grote Friese voorman Wiebe Wieling, voorzitter van de Elfstedentocht.

Andere aanwezige Friese pommeranten waren Hans Wiegel en Ed Nijpels, met in hun nabijheid CdK John Jorritsma en oud-BOVAG voorzitter Jan Ploeg. Belangrijke gasten, volgens Joop Atsma, waren ook de burgemeesters Piet Adema (Achtkarspelen)  en zijn voorganger Tjeerd van der Zwan (nu Heerenveen), Hayo Apotheker (Súdwest Fryslân), Kor Dijkstra (Grootegast) en Sjon Stellinga (Schiermonnikoog).

Verpakt in een ‘súterich’ stukje papier bracht Romke Kooyenga een nieuw wielershirt mee voor niet alleen in de politiek, maar ook in de wielrennerij bekende gastheer Joop. Politiek commentator Frits Wester, toch al met eigen boot bij de start van het skûtsjesilen, knoopte ook hier en daar een gesprekje aan, evenals de aan zijn lichtgrijze haardos herkenbare omroep MAX-directeur Jan Slagter. Joop heeft hem hoog zitten.

Kortom, voor menigeen weer een genoegen om in Surhuisterveen het nuttige met het aangename te combineren. Dat zijn Joop en Gea Atsma wel toevertrouwd, gehoord de loftuiting van Jacques d’Ancona die zich, staande op de regenwaterbak, boven de menigte kon verheffen.

Partners