friesjournaal logo

Alle Jong.
Alle Jong.

GRONINGEN – Kunstenaar Alle Jong studeerde dit jaar af aan kunstacademie Minerva in Groningen. Hij exposeerde in 2011 in het Fries Museum. De werken die Jong maakt zijn voor hem verhalende documenten. Jong zegt op reis te zijn door een wereld die alleen voor hem toegankelijk is, zoals een kind onder de tafel kruipt. Het is een reis door zijn bewogen leven waarin realiteit en fantasie met elkaar zijn versmolten. Vanaf 15 september heeft Alle een solo-expositie ‘Verstilde Dwalingen’ in de ZIC ZERP Galerie in Rotterdam. Tevens is zijn werk eind september te aanschouwen tijdens de Amsterdamse kunstbeurs Club A.Projects @ LOODS 6 (KNSM eiland) en op dezelfde locatie tijdens de Art Olive Young Talent van 29 oktober tot 5 november. Op de kunstbeurs PAN Amsterdam (18-25 november) exposeert Alle met zijn tekenwerk.

 

Volledige naam Alle Jong

Geboortedatum en - plaats 29 augustus 1988 in Hemrik

Woonplaats Groningen

Opleiding Kunstacademie Minerva Groningen

Hobby’s Geen vaste hobby’s, wel lees ik veel geschiedenis. Zo heb ik mij onlangs verdiept in Helene Kröller Müller, die ons één van de meest waardevolle kunstschenkingen ooit heeft gegeven. Ik zoek daarin de romantiek. Dat zo’n bewogen leven, dat al zo lang geleden plaatsvond, een wijsheid in zich lijkt te dragen, veilig in het verleden verpakt. Uiteindelijk geen hobby, maar mijn vakgebied waarin zo’n verdieping een basis kan zijn voor de ontwikkeling van een schilderij.

Inspiratie Veelal uit de geschiedenis via oude boeken en artefacten, de sfeer die oude foto’s uitstralen en tevens de stilte die in het niets van vroeger huist. Hoe sterk verlang jij naar het kind zijn wat nooit meer zal komen?

Voorbeeld Mijn leven is mijn voorbeeld.

Ambitie Mijn werk doorontwikkelen, een kunstenaar mag nooit tevreden zijn, deze moet hetgeen hij maakt veraf-schuwen en het daarnaast verdedigen tegen de buitenwereld. Alleen hierin kan de zichtbare schoonheid zich ontplooien. In het duister het licht zien te vinden. Daarnaast binnen korte tijd een tentoonstelling hebben in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Nederland mag wat trotser zijn op zijn jonge generatie kunstenaars en deze kansen bieden wat te weinig tot niet gebeurd. Je wordt als jonge kunstenaar niet serieus genomen in eigen land.

Hoogtepunt In de kunst is de horizon onbeperkt. Het hoogtepunt is de vrijheid die hierin schuilgaat.

Hekel aan Kunst wordt door alleman als een hobby gezien. Mensen weten niet waar ze het over hebben. Laat ze zelf een kunstacademie afronden. De academie produceert niet veel echte kunstenaars meer. Je leert echter op de academie wel jezelf goed kennen, en je bewustmaken van hoe de wereld werkt. Je gaat reflecteren op heel veel dingen.

Blij van Na een schildersessie weten dat iets zinvols tot stand is gekomen. Kijkend naar het schilderij met de hand bij de lichtknop, het is dan ‘s nachts drie uur en het licht kan uit. Een voltooid werk, dat geeft hoop. En hoop is vrijheid en voldoening voor het leven.

Beste advies ooit gekregen Een beste advies bestaat niet. Wel onlangs nog ‘Neem het Niet’ van Stephane Hessel gelezen. De laatste woorden in dit pamflet waren: ‘Scheppen is weerstand bieden. Weerstand bieden is scheppen.’ Meer hoef ik niet te zeggen...

Levensmotto Leef het kleine, werk aan het grote. Om er één te noemen.

 

Partners