friesjournaal logo

Vlnr.: bediening Rizky Sinuraya, Egbert van Hes (directeur Eisma Mediagroep), gastheer Sicco Gerlsma, chef-kok Esther Gerlsma
Vlnr.: bediening Rizky Sinuraya, Egbert van Hes (directeur Eisma Mediagroep), gastheer Sicco Gerlsma, chef-kok Esther Gerlsma

Naam Egbert van Hes | Leeftijd 51 | Woonplaats Oranjewoud | Burgerlijke staat Gehuwd met Esther Peperman, 4 kinderen: Ferris (26), Just (23), Mirthe (22) en Esmeé (18) | Functie algemeen directeur Eisma Mediagroep in Leeuwarden | Locatie Tandjong Priok Arum | Chef-kok Esther Gerlsma | Gastheer Sicco Gerlsma | Bediening Rizky Sinuraya

 Jij bent in de voetsporen van jouw vader getreden. Jouw kostje was gekocht? Zeker niet! Ik ben ook niet via mijn vader, die namens de Handelsdrukkerij van 1874 in 1976 drukkerij/uitgeverij Eisma overnam, in het bedrijf gekomen. Ik kreeg zelfs het advies om niet in het bedrijf te treden. Dat is per toeval gebeurd. Ik was leraar economie. Toenmalig directeur Jan Roberti van dochterbedrijf Eisma had een uitgeefproject en hij vroeg me om hem in de zomervakantie drie weken te helpen. Hij was kennelijk tevreden over me want in 1986 zocht hij een rechterhand en hij had zijn keus op mij laten vallen. Omdat ik altijd wist dat ik ooit nog eens in het bedrijfsleven wilde ging ik akkoord. Zo werd ik op mijn 26ste adjunct-uitgever. In 1993 werd ik directeur/uitgever en in 2000 algemeen directeur van de holding en werkmaatschappijen. De twee drukkerijen, behalve de Handelsdrukkerij van 1874 ook Roco in Bleiswijk, hadden we toen al, in 1997, verkocht aan de Giethoorn Groep. Ik heb mezelf dus een positie verworven.

Omschrijf de Eisma Media Groep eens. Wij verzorgen informatieve uitgaven en communicatieproducten- en diensten (o.a. vaktijdschriften, websites, email nieuwsbrieven, events/awards en leermiddelen). Wij hebben 45 business to business titels/merken. De sectoren die we bedienen zijn business to business (agri & food, paarden, beeld & communicatie, sport, bouw, retail, luchtvaart, industrie, mobiliteit, logistiek) en educatie (gespecialiseerd in methoden voor klassieke en moderne talen). Bij Eisma werken ca. 150 mensen in vaste dienst en zo’n 600 professionele freelancers die op hun vakterrein autoriteit genieten.

Het aantal vakmensen neemt af. Dat maakte me bezorgd. We leven helaas in een wereld van managers. Het verschil tussen een manager en een leider is dat processen worden gemanaged en mensen worden geleid. Je zal maar een manager als nummer één in je organisatie hebben, dan heb je een probleem. Een ander probleem is dat er geen schilder of elektricien van school komt. Organisaties bestaan al gauw voor een derde uit managers. Wie moet het werk nog doen? Trouwens, mensen komen te snel op een leidinggevende post. Autoriteit, een combinatie van vakmanschap en leiderschap, moet je verdienen. De horeca is een van de weinige sectoren waar mensen nog volgens het principe meester-gezel doorgroeien naar een leidinggevende functie.

Dat iemand uit een ondernemersgezin voor een onderwijsbaan kiest lag niet voor de hand, toch? Uit een beroepentest bleek dat ik voor een beroep moest kiezen waarin je zelfstandig kan opereren, zoals advocaat, journalist of leraar. Na de vrij pittige, driejarige meao werd mij gek genoeg aangeraden om naar de pedagogische academie te gaan in plaats van naar de heao. Dat was niet nodig, vond mijn decaan. Rekenen kun je wel, zei hij. Er was toentertijd een tekort aan leraren economie waardoor ik dispensatie kreeg om les te geven in het beroepsonderwijs. In de avonduren heb ik mijn akte gehaald.

Vond je niet dat je zekerheid inleverde? Het tegendeel is waar. Ik zag meer zekerheid in het bedrijfsleven dan in het onderwijs. Juist omdat je in het bedrijfsleven meer invloed op je functioneren en positie kunt uitoefenen. Bovendien bood het mij meer promotiekansen, hoewel ik het onderwijs wel heel leuk vond om in te werken.

Je werd niet gedreven door geld verdienen? Dat heb ik nog nooit gehad. Geld is een middel, geen doel. Rijkdom is gezond en gelukkig zijn.

Wat heb jij in het leven nodig? Ik heb alles wat ik me wens: een prachtig gezin, een mooi huis en een luxe auto, eentje van de bevrijder, een Jaguar, en niet van de bezetter! En wat ik belangrijk vind is een goed pensioen. Een ondernemer die niet voor zichzelf zorgt, zorgt ook niet goed voor z’n mensen. Als je daar niet in slaagt, moet je wat anders gaan doen. Een hobby mag geld kosten, werk moet geld opleveren.

Heb je hobby’s? Lezen, muziek beoefenen en sport kijken.

Die kosten weinig geld! Daarom zijn het zulke leuke hobby’s, ha, ha!

Tot slot: lunch of diner? Beide! Ik ben een Bourgondiër. Zeker drie keer per week heb ik een zakelijke lunch of diner. Niks is fijner dan het nuttige met het aangename te verenigen.

Menu Aperitief: Hongaarse bubbels | Soto Medan (gevulde kippensoep uit Noord-Sumatra) met Nyakas Budai Muller Thurgau | Saté kambing mudah (jonge Makkumer geitenbokjes) | Saté Ambal (kipsaté met heel oud sausrecept) | Saté kijang (reebokje uit Woudsend en satés met Grof Buttler Cabernet Sauvignon | Coba-Coba (proeverij) van ayam penyet, sambal goreng buncis, tongseng, urap en ikan masam pangek.

Partners