friesjournaal logo

Foto van het werkbezoek van Waterschap ARA-Sul uit Mozambique aan Wetterskip Fryslân.
Foto van het werkbezoek van Waterschap ARA-Sul uit Mozambique aan Wetterskip Fryslân. Vlnr.: Edgar Chongo (ARA-Sul), Antoon Kuijper (Wetterskip Fryslân, projectleider), Miguel Maibaze (gemeente Chockwe), Lisete Dias (Ara- Sul), Alberto Banguine (HICEP), Henry Korteschiel (Wetterskip Fryslân) en Jan Visser (Wetterskip Fryslân).

LEEUWARDEN – Het project Schoon Water voor Mozambique krijgt vanuit de fondsen voor Ontwikkelingssamenwerking voor de periode 2012 tot 2015 een extra bijdrage van € 3 miljoen. Wetterskip Fryslân, Vitens, Vereniging Friese Gemeenten en provincie Friesland hebben namelijk onlangs besloten het sanitatieproject uit te breiden naar vijf steden in het midden van het Afrikaanse land. Met de uitbreiding van het project krijgen één miljoen mensen in het Afrikaanse land te maken met dit Friese initiatief.

 

Het project Schoon Water voor Mozambique is in 2010 in vier steden in het zuiden van Mozambique van start gegaan. Vanaf de start zijn de partners positief over het project. Voor hen reden het vervolgtraject financieel te gaan ondersteunen met ongeveer € 0,5 miljoen. Daarnaast is tijdens de uitvoering van de eerste fase al contact gelegd met een aantal kleine bedrijven in Mozambique, Zuid Afrika en Nederland. Ook zij hebben het belang van het project onderkend en zien kansen om mee te gaan doen als partners en dragen eveneens ongeveer € 0,5 miljoen bij.

Het doel van het sanitatieproject is het beheer en onderhoud van water- en sanitatie voorzieningen in gemeenten te versterken. De meeste aandacht gaat hierbij uit naar het beheer van toiletten, zowel publieke als individuele. Ook wordt er gewerkt aan inzameling en verwerking van vuilnis. Deze moet veilig zijn voor gezondheid en milieu. Zo mag het grondwater niet vervuild raken, omdat dit wordt opgepompt voor drinkwater. De resultaten tot nu toe zijn ook bezocht en gewaardeerd door de Nederlandse ambassade ter plaatse en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Partners