friesjournaal logo

Kunstzinnige zonnepanelen op Afsluitdijk
Kunstzinnige zonnepanelen op Afsluitdijk

HARLINGEN – Vier leerlingen van RSG Simon Vestdijk in Harlingen ontvingen een beloning voor hun ontwerp van zonnepanelen. De beloning werd overhandigd door gedeputeerde Tineke Schokker. In opdracht van de provincie maakten de leerlingen een kunstzinnig ontwerp voor zonnepanelen op de Afsluitdijk om zo de aandacht te vestigen op schone energie.

 

De opdracht sluit aan bij de pilot Blue Energy. Dit is een onderdeel van de Ambitie Agenda Afsluitdijk. Blue Energy zou een duurzame manier van energiewinning zijn, hetgeen overigens wordt betwist. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zoet en zout water. Op Breezanddijk komt in de loop van 2012 een proefinstallatie te staan om het systeem te testen. Dit is midden op de Afsluitdijk. Hier is in de eerste fase ook elektriciteit voor nodig.

Drie werkgroepen presenteerden hun ontwerp aan de jury. De jury bestond uit Patrick Gofre (beeldend kunstenaar), Piet Lijstra (Red Stack), Piet Gosse Hoekstra (Hoekstra Suwald) en Tineke Schokker. Zij beoordeelden de ontwerpen op uiterlijk en toepasbaarheid in de praktijk.

 

Partners