friesjournaal logo

ASSEN – Jaarlijks loopt de vastgoedbranche in Noord-Nederland uit voor het Vastgoedsymposium Regio Groningen-Assen. Hoewel Friesland niet wordt meegenomen in de vastgoedrapportage waren ook dit jaar weer vele Friese ondernemers en managers present waaronder Eddie de Leeuw (VAMOS Vastgoed), Siep Jan Riedstra (MOM Beheer), Luite Berkenbosch (RBMT Makelaars) en Jan Wassenaar (FGH Bank). Het symposium trok dit jaar ruim 350 bezoekers.

 

In het gloednieuwe theater ‘De Nieuwe Kolk’ in Assen werd voor de achtste maal het vastgoedrapport gepresenteerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van de studierichting Vastgoed en Makelaardij aan de Hanzehogeschool in Groningen. De terugblik op het jaar 2011 bevestigde het beeld dat de noordelijke vastgoedmarkt in zwaar weer verkeert. De verschillen tussen vraag en aanbod worden steeds groter en er zijn vele knelpunten. Toch heerst er ook optimisme. Marktpartijen die oog hebben voor de rol van de eindgebruiker zijn succesvol.

Het rapport concentreert zich op de infrastructuur, de woningmarkt, winkelmarkt, kantorenmarkt, bedrijfsruimte en beleggersmarkt. Overheden investeren in economische bereikbaarheid van de geweststeden zoals de Haak om Leeuwarden, de aanpak van de Ring in Groningen en de aanleg van de Florijnas in Assen. De woningmarkt stagneert en het aantal nieuwe opgeleverde huurwoningen steeg sterker dan nieuwe koopwoningen. Ook de winkelmarkt geeft weinig reden tot optimisme, hoewel er nog steeds vraag is naar A-locaties, maar deze zijn beperkt beschikbaar.

In de kantorenmarkt wordt de komende jaren gevreesd voor nog meer leegstand. De vraag naar kantoorruimte is veranderd. Het Nieuwe Weken vraagt om flexibele werkplekken en duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Voor de bedrijfsruimtemarkt is het al niet veel anders. Zowel op korte als middellange termijn is het beeld niet rooskleurig. Het verschil tussen vraag en aanbod is aanzienlijk. Een lichtpuntje is de beleggersmarkt in Noord-Nederland. Het beleggingsvolume in Groningen-Assen steeg in 2011 met 17% naar € 136 miljoen. Voor 2012 wordt dat lager ingeschat door strengere financieringsregels. Wel zullen gedwongen verkopen kansen creëren.

De onzekere toekomst in de vastgoedmarkt was verder nauwelijks merkbaar op het symposium. Geen bedrukte gezichten tijdens de netwerkborrel dat ongetwijfeld het hoogtepunt was van deze middag.

 

Partners