friesjournaal logo

Boerenliefde
Boerenliefde

De ene film met meer succes dan de andere, of dat hij – zoals bij de Hel van ’63 – in een rechtszaak verwikkeld raakte, maar Steven de Jong is inmiddels wel weer aan een nieuwe productie begonnen. ‘De tiende bioscoopfilm en dus een jubileum,’ zegt de in Hartwerd wonende Steven. Mede daarom vonden de eerste opnamen voor ‘Leve Boerenliefde’ plaats in Bolsward. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar ook de tv-serie Boer Zoekt Vrouw was van invloed op zijn beslissing om ‘alles uit de kast, maar dan met een ‘c’ geschreven, te halen. De regen en het daarmee gepaard gaande ‘filmen in de drek’, zoals hij dat noemt, speelde hem parten.

Het filmverhaal draait om boer Jelle (Cas Jansen) die na het verlies van zijn vrouw weinig zin heeft in een nieuw romantisch avontuur. En al helemaal niet met iemand die het boerenleven niet begrijpt. Uiteindelijk springt de vonk wel over als Wenda (Tatum Dagelet, de vriendin van Heerenveen-voetballer Daniel de Ridder) in beeld komt als de populaire presentatrice van kijkcijferkanon Boerenliefde. Slot van het verhaal is dat er tussen het jonge groen een bijzondere liefde opbloeit. ‘Leve Boerenliefde’ gaat volgend jaar juni zo goed als zeker in Friesland in première en wordt daarna in alle bioscopen vertoond.

Zanger Gerard Joling, oud-schaatser Erben Wennemars en de bekende Friese acteur Rense Westra vervullen de grotere rollen.

Met enige voldoening stapte Henk Buijth, eerder directeur P&O bij de Friesland Bank, rond op de filmlocaties bij de Broerekerk en het voormalige Bolswarder stadhuis. ‘Wij fungeren als co-financier,’ laat hij weten. Die ‘wij’ is de stichting Fries Cultuur en Sport Fonds, dat volgens Buijt met het verstrekken van risicodragend kapitaal best wat meer aan de weg mag timmeren.

‘Maar er moet wel een terugverdiencapaciteit zijn,’ zo voegt hij er meteen aan toe. Het in Buitenpost zetelende fonds, met Foppe de Haan als een van de leden van de Raad van Advies, steunt momenteel ook de Leeuwarder basketbalclub Aris en het Friestalige beroepstoneelgezelschap Tryater.

Partners