friesjournaal logo

Algemeen directeur Saskia Bak en haar zakelijke collega Roel Woering.
Algemeen directeur Saskia Bak en haar zakelijke collega Roel Woering.

De vrienden van het Fries Museum hebben medio oktober voor het eerst een kijkje in het nieuwe gebouw aan het Wilhelminaplein kunnen nemen. Met een aanwas van 60 leden enige dagen eerder bij de opening van het plein, is het aantal gestegen tot bijna 400. Een 150 tal daarvan, ditmaal nog in gezelschap van hun partners, ging onder leiding van museummedewerkers door het opvallend ruime gebouw met drie etages. Er zal een deel van de collectie uit het oude museum in worden ondergebracht, aangevuld met hedendaagse kunst.

‘Het is pand is nu nog kaal, maar op technische voorzieningen na klaar. En het moet nog uitdampen,’ aldus algemeen directeur Saskia Bak. Haar zakelijke collega Roel Woering liet weten dat men straks alleen op persoonlijke titel en dus exclusief vriend kan zijn.

Onder de vrienden bevonden zich Syb Osinga, Foppe Huismans, Siebold Hartkamp, Fokke Martini en Frans Steijvers.

Het nieuwe museum, zo bepaalde architect Abe Bonnema – hij liet een legaat van 18 miljoen euro na – moest op of aan het Wilhelminaplein verrijzen. En ook dat Hubert Jan Rinket de architectuur moest doen.

Een bouwtechnische misser zijn de pilaren in de trap op/afgangen. En planmatig, waarop Rinket geen invloed had, is de niet meer te herstellen miskleun dat het Paleis van Justitie, vanuit het museum gezien, rechts schuilgaat achter een winkelgalerij.

Partners