friesjournaal logo

De Friese tv kok en presentator Reitse Spanninga met varkensboer John Lorist; lanceerders van het Gaasterlandse kruidenvarken.

SLOTEN – ‘Varkens ruiken vijftig keer beter dan de mens,’ beweert John Lorist uit Hemelum als mester van die dieren. Daarom vinden ze het menu, dat ze bij hem krijgen voorgeschoteld, zo heerlijk. De mix van specerijen als tijm, oregano en jeneverbes met luzerne, klaver, gras en graan, blijken de diervriendelijk grootgebrachte varkens erg lekker te vinden. Hun vlees heeft dan ook een bijzondere smaak en, niet onbelangrijk, ze leveren hem als een van de bij Frievar aangesloten varkensboeren ook een hogere prijs op.

Reden om er met slagerij Lunenburg uit Oudewater, fokkerij Revarco, vleesgrossier Feenstra en zonen Drachten en de keurslagers Obe Veldman uit Joure en Henk Spijkerman uit Akkrum, die vlees en worst verkopen, een breed opgezette presentatie van te maken.

Onderdeel ervan was de onthulling van de naam en het logo Friberne; een samenvoeging van Frisia en berne (geboren) waarmee nu met de producten van het Gaasterlandse kruidenvarken aan de weg wordt getimmerd. Moment suprème was dat niemand minder dan de vijfde generatie slagerszoon, vleeskeurmeester en ooit de sterkste man van Friesland, Wout Zijlstra, een 90 kg zwaar varken binnendroeg. Zijn krachtige gestalte herleidt hij tot zijn de geboorte. ‘Ik woog toen al 10,5 pond,’ zei hij licht hijgend en transpirerend na het sjouwen van het geslachte dier.

Vlees is voor Wout de belangrijkste voedingsbron en, zo sprak hij in de memmetaal, ‘groue earten’ (erwten) mei spek’. Slager Veldman liet weten dat er mensen zijn die speciaal voor het lekkere Friberne-vlees naar hem in Joure komen. Zijn collega Spijkerman liet verpakte worsten uitdelen aan de bezoekers. Presentatator en Friese tv-kok Reitse Spanninga voegde de daad bij het woord met bereiden van porties risotto met daarop een stukje Friberne-vlees.

Reitse: ‘Mijn favoriet is de procureur; doorregen spek dat van de varkensnek wordt gesneden en bij de Chinees bekend is als babi pangang.’ Als amuse presenteerde hij een hoorntje Friberne-gehakt met daarop een bolletje Amsterdams uienijs. De smakelijke lancering van het geheel was tot in de puntjes verzorgd door Edwin Vis van Henk Ontwerpers in Lemmer. De 120 genodigden konden genieten van hetgeen zich in de Mallemok aan de Sloter stadswal voltrok.
‘Voor een passende presentatie viel de keuze op ons boerderijachtig restaurant,’ zei exploitant Henk Rutgers met voldoening.

Partners