LEEUWARDEN – Keramiek-museum Princessehof heeft de handen ineengeslagen met Museum het Prinsenhof in Delft. Gezamenlijk presenteren zij vanaf 27 oktober de tentoonstelling “Delfts Blauw. Kunst of Kitsch”. Uit de collectie van het Princessehof is een aantal Delfts Blauwe topstukken te zien. Van hippe fietstassen tot het decor van Ik Hou Van Holland: Delfts Blauw lijkt synoniem voor het ultieme Holland-gevoel. Een echt Hollands symbool, maar is het kunst, of is het kitsch? Ontdek er alles over op de bakermat van dit typisch Hollands aardewerk: Delfts Blauw.

Delfts Blauw is al meer dan 350 jaar een typisch Hollands icoon. Van een zoenend stelletje als souvenir tot eeuwenoude vazen met Hollandse landschappen, wereldwijd spreekt het blauwwitte decor mensen aan. Delfts Blauw ontstond aan het begin van de 17de eeuw als alternatief voor het Chinese porselein. Delftse aardewerkfabrieken profiteerden volop toen halverwege de 17de eeuw de export vanuit China stilviel. De tentoonstelling laat zien hoe dit aardewerk gemaakt werd, hoe de populariteit toenam en het imago door de eeuwen heen veranderde.

Maak kennis met de verschillende aspecten van Delfts Blauw. Het pronkstuk van een koningin, het gebruiksgoed van een herbergier en de souvenir van een toerist. Ontdek hoe het aardewerk gemaakt werd en voel de verzamelwoede van een echte liefhebber. Bekijk Delfts Blauw door de ogen van kunstenaars en modeontwerpers, die het gedecoreerde aardewerk graag als inspiratiebron gebruiken.

De twee musea uit Leeuwarden en Delft staan bekend om hun hoogstaande keramiekcollectie. “Delfts Blauw. Kunst of Kitsch” is het begin van een langlopende samenwerking tussen beide musea en koppelt de kennis en topcollecties van de beide instellingen.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen