friesjournaal logo

Van l.n.r. de als mannequin paraderende Miranda Werkman, Irona Groeneveld en Sietske Poepjes.

JOURE – ‘Wij hebben inderdaad wat met vrouwelijke politici,’ zei Corry Algera bij de viering van tien jaar Fair Fashion Joure in partycentrum ‘t Haske. Overigens was het toenmalige Tweede Kamerlid Jacques Tichelaar die bij de opening van modezaak Sari Fair Fashion de verhinderde Jeltje van Nieuwehoven destijds verving. Vijf jaar later kwam wijlen gedeputeerde Anita Andriesen langs. En nu waren het Irona Groeneveld van Grien Links, Miranda Werkman van Omrop Fryslân en gedeputeerde Sietske Poepjes die een modeshow liepen.

‘Heel spannend en best moeilijk hoor,’ zo vertrouwde de meer met asfalt en beton in haar portefeuille bezige Poepjes de redactie toe. Haar contact met Fair Fashion ontstond bij de oproep naar wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.
‘In het verlengde daarvan ligt het streven om in samenwerking met de provincie een campagne Fair Fibers op touw te zetten,’ verkondigde de in Heeg wonende Lucie Gelderblom van de Friese Milieufederatie.

Nobel credo is, zo wordt dat via een logo uitgebeeld, ‘het verlagen van de ecologische voetafdruk van Friese burgers rond kleding en textiel’.  Corry Algera en haar compagnon Jantsje Bakker betrekken katoen, hennep, wol en zelfs ook uit soja vervaardigde, maar wel duurzaam gemaakte kleding uit Bali, Nepal, Bangladesh, China en in Nederland via sociale werkplaatsen.
Corry: ‘In lage loonlanden zijn het vrijwel allemaal vrouwen die de kleding maken. Het mooie daarvan is dat met de vrouw zich een hele gemeenschap ontwikkelt en met de man alleen het individu.’
Waarmee de schaars aanwezige mannen bij de show het maar konden doen!

Partners