Nieuwe mahoniehouten 12-voetsjol

JOURE – Bij jachtwerf De Jong in Joure liep een nieuwe 12-voetsjol met zeilnummer 876 van de helling. Deze kraamkamer van houten schepen (met name bekend van de vletten) had dit type zeilboot voor het laatst in 1997 gebouwd. Het 3,60 meter lange scheepje heeft een historie die ver teruggaat.

 

Het ontwerp van de 12-voetsjol is het resultaat van een prijsvraag uit 1913 voor een roei- en zeiljol die dienst kon doen als wedstrijdzeilboot. Het winnende idee was van de Engelsman George Cockshott en is in 1914 geïnstalleerd als nationale eenheidsklasse. In 1920 en 1928 was het zelfs een Olympische klasse.

Jaarlijks worden er drie tot vijf nieuwe jollen gebouwd in Nederland. De populariteit is vooral te danken aan het klassieke karakter van de bouwwijze. Bij Jachtwerf de Jong is deze jol gebouwd van overnaads geklonken mahoniehout. De wrangen en spanten zijn in eiken  uitgevoerd. Een mooie opdracht voor de werf. ‘Ja, dit is precies ons werk: mooi houtwerk dat tot in detail moet worden uitgevoerd en waarbij vakmanschap tot zijn recht komt,’ zegt werfeigenaar Aaldert de Jonge.

Authenticiteit is belangrijk bij de 12--voets-jol. In de loop der jaren zijn er alleen wijzigingen in de klassenvoorschriften aangebracht om de veiligheid te bevorderen. Daardoor zijn oude jollen in wedstrijden gelijkwaardig aan nieuwere jollen. Inmiddels zijn er 876 geregistreerde 12-voetsjollen en wordt er nog steeds zeer actief wedstrijd mee gezeild. Wedstrijden zullen er in eerste instantie niet gezeild worden met deze nieuwste jol. De eigenaar wil hem gaan gebruiken voor toertochtjes in de wateren rond Grou.

 

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen