friesjournaal logo

Vlnr.: Piet Bouma, Henk de Jong, Henk de Haas en Arend Zijlstra.
Vlnr.: Piet Bouma, Henk de Jong, Henk de Haas en Arend Zijlstra.

STAVOREN – Het eerste project van stichting De Staverse jol is van start gegaan. Op werf “De Hoop” te Workum droeg Piet Bouma uit Hindeloopen zijn Staverse jol, de ST48, voor 1 euro over aan het bestuur van de stichting. Piet Bouma was sinds 1989 eigenaar van deze jol, die in 1894 voor Gerrit Mulder werd gebouwd op de werf van Douwe Roosjen in Stavoren.

 

De in mei van dit jaar opgerichte stichting zet zich in voor het behoud van kleine houten vissersschepen en dan vooral Staverse vissersjollen.De ST48 wordt grondig opgeknapt door werfbaas Harold de Lange en daarna ingezet voor diverse activiteiten, waaronder opleidingen voor jongeren. Hierbij wordt jongeren geleerd om te gaan met deze schepen, maar ze ervaren ook hoe er vroeger werd gezeild en gevist. Op deze wijze wordt dit maritiem erfgoed niet alleen bewaard, zoals in sommige musea, maar ook actief gebruikt. Een stuk maritieme historie wordt zo levend gehouden.

Naast het actief inzetten van Staverse vissersjollen probeert de stichting ook zo veel mogelijk gegevens en fotomateriaal te verzamelen van de vissersjollen en deze te publiceren.

De Stichting wordt ondersteund door de provincie, de Stichting Woudsend Anno 1816, de Ottema-Kingma Stichting, de gemeente Súdwest-Fryslân, het ANWB-fonds en de Rabobank.

 

Partners