friesjournaal logo

Volgens makelaar Jeannette Hoekstra, van Makelaardij Hoekstra, vinden er momenteel weer structureel meer bezichtigingen en verkopen plaatst. 'Dit is te danken aan duidelijkheid die omtrent de woningmarkt en de hypotheekrenteaftrek in het nieuwe regeerakkoord is verschaft. Daar is de consument bij gebaat.'
Huizenbezitters krijgen van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst langer de tijd om hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een (bank)spaar of beleggingshypotheek. De deadline voor deze groep woningbezitters is opgerekt tot 1 april volgend jaar. Blok komt tegemoet aan oproep voor meer tijd omdat banken toestroom klanten niet kunnen bolwerken. Dit heeft de VVD-minister bekendgemaakt in een brief aan de Eerste Kamer. Daarmee geeft hij gehoor aan de oproep van onder meer Vereniging Eigen Huis (VEH) voor coulance. Oorspronkelijk liep de termijn voor het overzetten pas tot 1 januari, wanneer strengere regels voor nieuwe hypotheken van kracht worden.

Volgens die nieuwe regels komen huizenbezitters voortaan alleen voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking als zij ten minste annuïtair aflossen. Iedere maand wordt dan een vast bedrag betaald dat zowel uit rente als aflossing bestaat. Binnen dit regime is de huizenbezitter duurder uit omdat de renteaftrek daalt met aflossen van de hoofdsom.

Die rekensom heeft geleid tot een run op hypotheekverstrekkers en een opleving in de woningmarkt. Voor bestaande hypotheken (afgesloten vóór eind dit jaar) is de annuïtaire eis niet van toepassing.

Partners