friesjournaal logo

Roodgranaten fibula
Roodgranaten fibula

WIJNALDUM – Ongekend en exotisch: de fibula (mantelspeld) van Wijnaldum uit de vroege Middeleeuwen heeft Aziatische roots! Dat is de uitkomst van een hightech onderzoek in het Louvre in Parijs. Experts stelden vast dat het topsieraad uit de Fries Museumcollectie ingelegd is met rode granaten die afkomstig zijn uit India.

 

In een Parijs laboratorium is de fibula onder een protonenversneller gelegd. Dit supergeavanceerd apparaat kan de chemische samenstelling van de granaat meten. De fibula blijkt ruim 300 almandienen (ijzer/aluminiumgranaat) te hebben. Een spectaculair groot aantal. Terpenarcheologe Nelleke IJssennagger: ‘Een bijzondere ontdekking. Vaak denken we dat Friesland een wat geïsoleerd gebied was. Dit onderzoek bewijst dat het in de vroege Middeleeuwen deel uitmaakte van een veel groter netwerk. Een netwerk dat van Friesland tot India reikte.’

De fibula werd in de zevende eeuw gebruikt om een mantel dicht te houden. Daarnaast was het sieraad een statussymbool

Het eerste en grootste deel (de voetplaat) van dit topstuk is in 1953 gevonden in Wijnaldum, wat wijst op een ‘Koninklijk Friesland’. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw zijn daar nog tien kleinere fragmenten bij gevonden. In 2009 is een belangrijk ontbrekend fragment ontdekt. Hiermee kon de afbeelding op de kopplaat ontcijferd worden. Bij de opening van het Fries Museum in september 2013 is de fibula voor het publiek te zien.

 

Partners