friesjournaal logo

Margriet de Schutter.
Margriet de Schutter.
LEEUWARDEN – De documentaire ‘Diepgaan voor Vancouver’ van Fryslân DOK is geselecteerd voor het Internationaal FICTS Film Festival (Federation Internationale Cinema Television Sportifs). De documentaire is geselecteerd in de categorie ‘Sport Movies & TV 2012’ in Milaan. ‘Diepgaan voor Vancouver’ is een openhartige film over shorttrackschaatsster Margriet de Schutter, die van jongs af de droom had om mee te doen aan de Olympische Winterspelen in Vancouver.
 
Door jarenlange training komt Margriet heel ver en ze wordt lid van het Nationale Shorttrackteam. De zware trainingen en de internationale wedstrijden brengen haar succes, maar ook steeds meer blessures. Haar enorme wilskracht brengt Margriet dichtbij de deelname aan Vancouver. Wanneer zij haar plek in het team verliest, komt Margriet in een mentale crisis terecht.
 
Op het moment dat Margriet stopte met haar topsportcarrière, heeft ze ervaren dat er qua nazorg voor topsporters die stoppen, nog veel te winnen valt. Dit bracht haar op het idee om hierover een documentaire te maken. Met het schrijven van het scenario voor dit idee, won ze tijdens het Noordelijk Film Festival in november 2010 de Scenarioprijs. De jury stelde alleen één voorwaarde: de documentaire moest over haarzelf gaan. Als winnaar van de scenarioprijs mocht Margriet in samenwerking met een professioneel productieteam van Omrop Fryslân, onder leiding van regisseur Thom Verheul en cameraman Ismaël Lotz, de documentaire ‘Diepgaan voor Vancouver’ in productie brengen.

Partners