friesjournaal logo

HEERENVEEN - Almere en Zoetermeer mogen dan meedingen om de nationale schaatssporttempel, de KNSB neemt een groot risico als Thialf wordt gepasseerd. Dat werd duidelijk op een minisymposium tijdens de World Cup finale. Frits Wester interviewde diverse mensen, onder wie commissaris John Jorritsma, gedeputeerde Hans Konst, Tjaard Kloosterboer, Henk Gemser en de oud-schaatsers Hilbert van der Duim, Annemarie Thomas en Yvonne van Gennip.

Laatstgenoemde sprak geen voorkeur uit omdat ze in dienst is van de KNSB, maar ze liet wel veelbetekenend weten dat de ‘software’ van Thialf niet moet worden onderschat. Ze bedoelde daarmee dat achter Thialf sterke, onzichtbare krachten schuilgaan in de vorm van een leger aan vrijwilligers, veel ervaring, een grote betrokkenheid en professionaliteit in het organiseren van kampioenschappen. ‘Het enige wat ik verder kan zeggen is: Thialf zet hem op!,’ aldus Yvonne.

Henk Gemser liet een soortgelijk verhaal horen. Hij dook in het verleden en herinnerde aan de tijd van Hilbert en Yvonne toen jeugdschaatsers uit het hele land een week lang van maandag tot en met vrijdag op het toen nog open Thialf trainden en werden ondergebracht in gastgezinnen, die altijd klaarstonden voor de schaatsers, goed voor hen kookten, de was voor hen draaiden en hen vaak ook nog naar de ijsbaan brachten. Zo kon je je wel redden met een dagvergoeding van zeven gulden vijftig. Een kernploegbudget bedroeg toen slechts 66.000 gulden op jaarbasis.

Wereldrecords Een ander punt dat Henk aanhaalde is de kwaliteit van Thialf. ‘Thialf is in staat om als laaglandbaan te concurreren met de snelste banen ter wereld  en, als de omstandigheden goed zijn, ijs te bieden waarop wereldrecords kunnen worden gereden. Dat is heel bijzonder. Ik betwijfel het dat een andere laaglandbaan dat ook kan,’ aldus Henk, die eraan toevoegde dat schaatsploegen uit de hele wereld naar Heerenveen komen om te trainen als ze er zeker van zijn dat er ijs beschikbaar is.

Meer ijs is dan ook geen overbodige luxe voor Thialf, liet John Jorritsma weten. En veel ijs op korte afstand – Leeuwarden krijgt een nieuwe 400 meter baan, waaraan de provincie € 10 miljoen bijdraagt – is volgens hem marktconform: ‘Ook daar is behoefte aan.’ Wat betreft de inbreng van het bedrijfsleven vertelde Hans Konst dat Thialf niet zit te wachten op bedrijven die storten, maar op bedrijven die meedenken en ontwikkelen. Thialf  als showcase voor ondernemend Friesland, zo ziet hij dat. ‘Thialf geeft een gezicht aan Heerenveen en aan Friesland.’

Schaatsbeleving Hilbert wees op de toegevoegde waarde van Thialf in de vorm van de schaatsbeleving. ‘Ik kan me niet voorstellen dat je de Thialf-ambiance ook in Almere en Zoetermeer kunt creëren,’ aldus de man die in 1980 de eerste Friese wereldkampioen bij de mannen werd, op Thialf, toen hij vijfvoudig olympisch kampioen Eric Heiden versloeg.

De anderen sloten zich daarbij aan.

Frits Wester concludeerde: ‘Als ik dit zo hoor krijg ik het idee dat de burgemeesters Charlie Aptroot en Annemarie Jorritsma van Zoetermeer en Almere het wel kunnen vergeten. Er is een Russisch gezegde dat luidt dat een parlement nooit zijn geboortegrond mag verlaten. Dat geldt hier toch ook?’

Partners