friesjournaal logo

De juristen Johan Stoker en Rick van der Spek van Trip.

BEETSTERZWAAG – Zonder commercieel partners geen Lauswolt Zomerconcert van het Noord-Nederlands Orkest. Zo simpel is het. Om ze alvast een voorproefje te geven op de negende editie dit jaar (op 30 juni) kregen ze op het fameuze landgoed een sponsordiner in restaurant De Heeren van Harinxma aangeboden. En wat een voorproefje! Een exquise negen gangendiner met uitgekiend wijnarrangement. Een topprestatie onder leiding van chef Geert Jan Vaartjes en sommelier Afif Boughammoura.

Tijdens het diner werden de gasten geïnformeerd over het concert dat ditmaal wordt gedirigeerd door Benjamin Levy. Bijzonder is dat thuisfavoriet Karin Strobos, zij komt uit het Groningse Winsum, als mezzosopraan het publiek gaat betoveren. Artistiek leider Marcel Mandos van het NNO liet weten dat onder meer stukken uit de opera Carmen van Georges Bizet worden gespeeld.

‘Je hebt operacomponisten en symfonische componisten. Wel, Bizet was een operacomponist. Zijn werk past bij het tuinconcert. Dat is een moment van samenzijn, van vreugde, plezier, energie en kracht. En Bizet leent zich voor zingen. Beethoven was een van de beste componisten, maar niet te zingen. In tegenstelling tot Mozart, die alles puur vocaal bedacht met al die aria’s die elektriserend en volks zijn,’ vertelde Marcel, die een hekel zei te hebben aan de term ‘licht klassiek’. Op Lauswolt moet het muzikaal samenzijn volgens hem ‘vreugde, plezier, energie en kracht’ uitstralen.

Bizet leefde het leven van een echte kunstenaar; hij stierf jong (op zijn 36ste) en arm. Erkenning heeft hij tijdens zijn leven niet gekregen. Dat het ook anders kan bewees Gioacchino Rossini, van wie ook muziek wordt gespeeld. Hij was na 40 succesvolle opera’s binnen en de rest van zijn leven kookte hij. Verder worden zarzuela’s, operettestukken, van Ruberto Chapi ten gehore gebracht. Want operettes brengen het publiek in vuur en vlam want dat is volgens Marcel klassieke onderbroekenlol, terwijl opera’s over onthoofdingen en meer van dat soort drama’s gaan.

NNO-directeur Ingeborg Walinga zei dat het ‘een spannend jaar’ voor het jubilerend orkest dat 150 jaar bestaat. Koningin Beatrix was dit jaar aanwezig bij de jubileumviering. De geschiedenis gaat terug tot 1862 toen het ‘Orchest der Vereeniging De Harmonie’ in Groningen werd opgericht, gevolgd door de oudste voorloper van het Frysk Orkest (1955), het Leeuwarder Strijkorkest van 1883. In 1989 ging men gezamenlijk als NNO verder. Tot de twee wortelkanalen behoort ook Drenthe. Een regionaal karakter draagt het NNO behalve het werkgebied echter niet. Tien nationaliteiten zijn in het orkest vertegenwoordigd.

Er werd een kort filmverslag van vorig jaar getoond en daarin vergeleek Marco van Basten van sc Heerenveen de dirigent met de voetbalcoach, waarbij de laatste het in die zin moeilijker had dat bij de uitvoering in tegenstelling tot het spelen van een stuk de tegenstander in de weg loopt.

Aan tafel zaten onder anderen Loek en Edith Hermans. Loek ligt onder publicitair vuur naar aanleiding van enkele zakelijke beslommeringen, waaronder zorgconcern Meavita waarvan hij president-commissaris is. Loek, gezegend met een hoog arbeidsethos, neemt veel hooi op de vork, en ja, dan valt er wel eens wat van de wagen. Het ambassadeurschap van het zomerconcert is onbezoldigd en tevens een warm bad voor het in Beetsterzwaag wonende echtpaar.

Lauswolt-directeur Marc van Gulick zag drie nieuwe sponsors toetreden: Optimix, Audi (Van den Brug), Friesland Lease en Wagenborg Passagiersdiensten. Hans van den Brug kon niet present zijn omdat hij in het westen werd gekozen tot ‘Audidealer van het Jaar’. Dat maakte Jan Baljeu van Friesland Lease, onderdeel van Van den Brug, zo blij, dat hij zich op de avond spontaan als laatste partner aanmeldde! Verhinderd waren de Kooyenga Groep en Fan Fryslân.

De avond werd afgesloten met een minisongfestival. Marc wil het zomerconcert, in de traditie van het 5 mei Concert en het Prinsengrachtconcert (Tulpen uit Amsterdam van de recent overleden Herman Emmink) een apotheose laten beleven met het zingen van een slotlied. Maar welk? Dat wordt dus een verrassing.

Partners