friesjournaal logo

SURHUISTERVEEN/HEERENVEEN – Gedeputeerde Hans Konst heeft zijn plannen voor zonnestroom gepresenteerd: uitbreiding met 50 MegaWatt vóór 2015. Een capaciteit van 50 MW is ruim 1% van de totale elektriciteitsvraag in Friesland. Dat is voldoende voor ongeveer 12.500 Friese huishoudens. Op dit moment ligt er ongeveer 5 MW in de provincie.

De prijs van een zonnepaneel is de afgelopen jaren sterk gedaald. Daarmee is zonne-energie een betaalbaar en groen alternatief. Vooral voor kleinverbruikers, zoals burgers en het MKB, maar ook voor agrariërs. ‘Dit is het begin van een heel zonnige periode. We willen tien keer zoveel zonnepanelen. Zon moet de motor worden van de Friese economie. De sector levert bij de geambieerde capaciteit ook nog eens 75 banen op,’ aldus Konst.

Directeur van Awizon Johan Bakker, bij wie Konst op bezoek was, is tevreden over de plannen van de provincie: ‘Zonnepanelen zijn een goede investering. Helaas is er vaak nog een verkeerd beeld van zonnepanelen. Dat het bijvoorbeeld niet aantrekkelijk zou zijn zonder subsidie. Maar ze geven meer rendement dan de rente op je spaarrekening. Daarom is het goed dat de overheid de Friese burger goed gaat informeren.’

Een doorbraak is tevens het toepassen van flexibele zonnefolie. Het bedrijf SRC Dakmanschap in Heerenveen is gespecialiseerd in duurzame dakbedekkingssystemen en oplossingen. Daar waar constructies niet sterk of geschikt genoeg zijn voor zware traditionele panelen, is de flexibele bedekking met zonnefolie een uitstekend prijsvoordelig en renderend alternatief, laat directeur Arice Kuijpers weten. Speciaal voor de snel groeiende vraag is een nieuw bedrijf in het leven geroepen: Zonel Energy Systems.

Partners