DRACHTEN – Er zit nogal wat innovatieve technologische industrie in Drachten en dat wil men laten weten ook. Vandaar dat de gemeente Smallingerland het bureau Berenschot een rapportage heeft laten opstellen over het doorontwikkelen van Innovatiecluster Drachten waarin zeven hoogwaardige ondernemingen zich hebben verenigd: Philips, Neopost, Variass, Irmato, Norma-IMS, SMST en BD Kiestra. Zij werken op meerdere fronten al voorzichtig samen en er is een kennisuitwisseling in gang gezet.

In totaal werken er in de regio Drachten 2.700 mensen in de technologiesector en 850 onder hen zijn actief in productontwikkeling. Van de private R&D in het noorden vormt Drachten met een aandeel van 40% het zwaartepunt. De investeringen van het cluster overstijgen jaarlijks € 100  miljoen. Indrukwekkende cijfers. En de groei is er nog lang niet uit. Alleen al BD Kiestra groeit naar een personeelsbestand van 350 medewerkers.

Wethouder Ties Zweers liet weten dat de gemeente ‘een verborgen schat’ heeft. ‘Het wordt tijd om uit onze schulp te kruipen. Gemeente en provincie gaan de samenwerking van het cluster ondersteunen en we willen deze belangrijke industrie op de kaart zetten en nadrukkelijk profileren. Hopelijk krijgt het collectief zo’n boost dat er een campus in Drachten ontstaat,’ sprak Zweers op de Philips-locatie. Noordelijke Tweede Kamerleden brachten een werkbezoek. Men bezocht BD Kiestra en Philips.

Het cluster is op een breed front actief. Philips Drachten maakt van oudsher scheerapparaten maar is een belangrijk ontwikkelcentrum geworden voor de divisie Consumer Lifestyle. BD Kiestra is onderdeel van het Amerikaanse BD (32.000 medewerkers) en ontwikkelt en produceert sinds zes jaar systemen voor microbiologische laboratoria. Neopost (250 medewerkers) maakt deel uit van een beursgenoteerd Frans concern. Het bedrijf levert totaaloplossingen voor de post- en pakketverwerking. Irmato (60 medewerkers) ontwerpt en produceert systemen voor zeer nauwkeurige metaalbewerking in massafabricage. Norma IMS (80 medewerkers), een afsplitsing van Philips, is hooggekwalificeerd in composietproducten, radar frequentietechnologie, vacuum solderen, verbinden en verspanen. Variass (25 mensen) ontwikkelt en bouwt medische laboratoriumsystemen. SMST (130 vaste en 70 flexibele medewerkers) is een innovator en integrator van complexe werksystemen aan boord van industrieschepen.

Voorafgaand aan de persbijeenkomst ging in de Alexander Horowitz-zaal de korte speelfilm ‘2 look 4 a view’ in première. De film is een initiatief van het Drachtster bedrijf Pro Facilities. De film met een verhaallijn waarin natuur, nostalgie en ontwikkeling de rode draad vormen, moet een aankeiler worden en Drachten als een ‘Silicon Valley’ op Friese schaal illustreren.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen