TERHERNE – Tijdens de watersportbeurs Boot Holland waren de schijnwerpers gericht op de jongste jachtbouwer van Nederland, de 21-jarige Mark de Schiffart uit Terherne. De student technische bedrijfskunde presenteerde daar zijn duurzaam gebouwde stalen kajuitsloep.

Volledige naam Mark de Schiffart

Geboortedatum en plaats 05-12-1991 Heerenveen

Woonplaats Terherne

Gezin Arend, Gisela (ouders) Johan en Samantha (broer en zus).

Opleiding Technische bedrijfskunde op het Windesheim in Zwolle.

Beroep Student en werkzaam in het watersportbedrijf van mijn ouders.

Hobby’s Varen, techniek, grafische vormgeving (film, en foto). Bijvoorbeeld ook het promofilmpje van mijn boot gemaakt.

Inspiratie Ik haal mijn inspiratie toch wel veel uit ons bedrijf. Je ziet dan kansen of dingen die misschien leuk zijn om te doen. Ook kijk ik veel om me heen wat er te zien is. Bijvoorbeeld op internet of op beurzen. Goed kijken hoe anderen het doen en hiervan leren zodat je het zelf beter kunt.

Ambitie Na mijn studie verder gaan in de watersport. Ik zou graag verder gaan met boten bouwen en verkopen, maar in de huidige tijd is dat lastig. Ik vind het wel ontzettend leuk om zelf te ondernemen en zou ook nooit mijn hele leven kunnen werken voor een baas. Al is het wel goed om eerst ergens werkervaring op te doen. Het is dus nog afwachten en ook kijken waar kansen liggen.

Hoogtepunt Het hoogtepunt van dit project is toch wel alle aandacht die ik heb gekregen. Op Boot Holland kwamen veel mensen langs die een stukje in (een) krant hadden gelezen. Ik heb op de dag van de onthulling, die ik samen met gedeputeerde Jannewietske de Vries heb gedaan, zelfs journalisten mis gelopen omdat ik steeds in gesprek was, haha. Ik voelde me toen wel erg belangrijk en dit was toch wel echt het hoogtepunt.

Dieptepunt Echt heel dik dieptepunt heb ik niet gehad. Het is meer dat je tijdens zo ’n project met allemaal tegenslagen te doen krijgt. Hier moet je mee om leren gaan en ze zo goed mogelijk proberen op te lossen. Het helpt niks om te gaan chagrijnen over dingen waar je toch niks meer aan kunt doen. Dus denken in oplossingen!

Hekel aan Mensen die in het negatieve blijven hangen.

Blij van Ik vind het fijn als er vooruitgang geboekt wordt. Productiviteit vind ik belangrijk. Ik word blij als ik een dag goed ben opgeschoten met dingen. Ook vind ik het leuk als ik mezelf kan onderscheiden met iets. Bijvoorbeeld de oranje kleur en de ietwat klassieke vorm van mijn sloep.

Beste advies ooit gekregen ‘Think out of the box’.

Levensmotto ‘Als je nieuwe wegen wilt ontdekken, moet je durven te verdwalen’

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen