friesjournaal logo

LYON - De Bocuse d'Or (sinds 1987) is 's werelds meest prestigieuze kookwedstrijd voor landenteams. Om de twee jaar dringen de beste 24 door tot de finale, die altijd in Lyon wordt gehouden, de stad waar naamgever Paul Bocuse zich naar wereldfaam kookte. Namens Nederland deed Jan Smink uit Wolvega mee. Zijn commis was Lars Aukema uit Sneek. Helaas raakte Lars vlak voor het evenement bij het verhuizen van ovens ernstig aan zijn arm geblesseerd en moest hij worden vervangen door Rogier Peeters. Wel mocht Lars bij de box staan om aanwijzingen te geven. De Friese inbreng was nog groter met Leendert Klaassens als coach. Van de Nederlandse Bocuse d'Or-organisatie maken Marc van Gulick (Lauswolt) en Marco Poldervaart (It Havenmantsje) deel uit. Jan, die zich twee jaar lang intensief had voorbereid, eindigde knap als 9e. Hij is sous-chef in het driesterren-restaurant De Librije. (foto Bob van Deurzen).

Partners