friesjournaal logo

LEEUWARDEN – Wat drijft een 56-jarige succesvolle advocaat met een drukke praktijk in Leeuwarden tot het maken en op de markt brengen van een (dubbel) album? ‘Die vraag is/wordt mij vaak gesteld,’ zegt Justus Werle. ‘Het antwoord is simpel: het waarmaken van een jongensdroom!’

‘Sinds een jaar of vijftien zing ik, als laatbloeier, in mijn vrije tijd in poprockbandjes en sinds kort ook bij een bigband. Het toeval wilde dat ik vier jaar geleden met mijn band Frilly Fish speelde tijdens een Kerstgala, waar ook Liesbeth List optrad. Na een korte soundcheck/auditie was zij bereid om daar met mij De Pastorale te zingen!,’ vertelt Justus enthousiast.

Niet lang daarna werd hij door een kenner geadviseerd om zich wat meer toe te leggen op ballads: ‘Toen rijpte het plan om een aantal professionele muzikanten in te huren en de studio in te duiken voor een uitgesproken live/akoestisch album. Mijn repertoirekeus viel in eerste instantie op twaalf, later uitgebreid tot vierentwintig nummers van artiesten en groepen uit zowel binnen- als buitenland die voor mij persoonlijk een belangrijk stempel hebben gedrukt op de topperiode 1965-1975.’

Justus doelt op The Beatles, Elton John, Ramses Shaffy/Liesbeth ListRolling Stones, Herman van Veen, Tim Hardin, Frans Halsema/Jenny Arean, Bob Dylan, Boudewijn de Groot, Neil Young, John Lennon, Gordon Lightfoot en The Motions als representanten van de Nederbeat. ‘Het was een geweldige uitdaging om al deze juweeltjes van de popgeschiedenis zodanig te vertolken, dat het geen slaafse nabootsing van het origineel en van andere reeds bestaande bewerkingen zou worden, maar met een eigen ‘handtekening’, zoals mijn producer Sietze Haarsma – een betere is er niet – dat zo mooi verwoordt,’ aldus Justus.

Opnamen, eindmix en mastering moesten vooral in de avonduren en weekends gebeuren, maar er was geen haast. Justus: ‘Het was al met al een buitengewoon leuke, inspirerende en ook intensieve periode. Maar ook een bijzondere ervaring door de uitstekende en vriendschappelijke samenwerking met alle betrokken muzikanten en vocalisten. Wat deze cd voor mij extra bijzonder maakt zijn de drie duetten die ik zong met Liesbeth List (‘Pastorale’ en ‘Laat me’) en Jenny Arean (‘Vluchten kan niet meer’).

Partners