friesjournaal logo

HINDELOOPEN – Het mooiste ‘witte goud’ komt niet alleen van de Brabantse en Limburgse grond, maar nu ook van Friese bodem. In het glooiende Gaasterland, aan de bosrand bij de Bremer Wildernis, teelt Jelmer Albada op biologische wijze asperges. Op een perceel van een halve hectare, maar het begin is er. In Fryslân Culinair-restaurant De Hinde in Hindeloopen gaf hij op de Nationale Dag van de Asperge een presentatie. Daar was voorzitter en aspergespecialist Pieter Smits van de in 1980 opgerichte Confrérie de l’ Asperge Limbourgondië aanwezig. Behalve deze eminente eigenaar van Hostellerie De Hamert in Wellerlooi, het epicentrum van aspergeland, waren ook de vroegere top-chefs Cees Helder, Paul Fagel en Joop Braakhekke als ambassadeurs van de confrérie present.

Jelmer, een boerenzoon uit Balk, doet een deel van het werk, zoals het eggen, uit liefhebberij en uit eerbied voor cultuur met een paard dat hij heeft ingespannen met een origineel, antiek tuig.

Voor Gaast’sperges, zoals Jelmer zijn product heeft genoemd, gloort er dus een mooie toekomst. De confrérie was zo onder de indruk van Jelmers’ prestaties, dat hij op het 144ste chapiter werd benoemd tot erelid.

Foto: Gaasterlandse asperges. Vlnr Joop Braakhekke, Bea Lighthart, Pieter Smits, Jelmer Albada, Harmen Ligthart en Cees Helder.

Partners