friesjournaal logo

MARSSUM – Piter Wilkens is 25 jaar troubadour. Vandaar de release ‘Bêst Genôch’: een verzamel cd met een kwart eeuw Wilkens-hoogtepunten. Op de tracklist de jubileum-cd staan hitnummers als ‘It paad werom’, ‘Bêst genôch’, ‘Knoopkes’, ‘Dykskiep’, ‘Greideroas’ en een gloednieuw nummer dat in april in de ether is te horen.

Het jaar 2012 kan worden bestempeld als een ‘jubeljaar Wilkens’. Na een rijk bandverleden (o.a. met het roemruchte Okke Hel) werd in 1987 de basis gelegd voor een lange en succesvolle carrière als troubadour. In 1993 verscheen de eerste cd van Piter, ‘Sjongersbloed’, en in 2010 de voorlopig laatste studioplaat ‘De Fleanende Hollânner’. Recent werd hiervan een dvd uitgebracht.

In het kader van het jubileum organiseert het radioprogramma Noardewyn (Omrop Fryslân) samen met Piter Wilkens in april de radiocontest ‘Wa is Bêst Genôch?’. Welke zanger/zangeres/duo zingt op z’n mooist een Piter Wilkens-cover en brengt deze samen met hem live op de radio en het bevrijdingsfestival in Leeuwarden? Jong en oud, vrouw, man of duo, veteraan of beginnend, iedereen mag meedoen. Gewoon een filmpje of geluidsopname opsturen. De drie beste of meest originele versies worden geselecteerd. De amateurartiesten worden uitgenodigd de cover live te komen spelen in Noardewyn en de winnaar treedt dan samen met Piter op in Noardewyn en op het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden. Het jubileumjaar heeft nog meer in petto: in oktober 2012 treedt Piter met zijn band op in o.a. De Lawei in Drachten, Het Posthuis in Heerenveen en De Harmonie in Leeuwarden.

Partners