friesjournaal logo

LANGWEER – In 2016 kan een aanvang worden gemaakt met de bouw van 16 appartementen op de locatie van de oude zuivelfabriek aan de Stevenshoek in Langweer. Ontwikkelaar Cor van Doorn: ‘Er loopt nog een bezwaar, maar alle vergunningen zijn binnen en de gemeente De Fryske Marren heeft het licht op groen gezet. We zijn inmiddels met de verkoop gestart.’

Volgens Van Doorn zal het watersportdorp dan eindelijk verlost zijn van een rotte kies op een uitgelezen stek, namelijk aan de kade bij de havenmonding bij het historische, beeldbepalende ‘kippenbruggetje’.

‘Velen storen zich aan het verpauperd gebouw,’ aldus Van Doorn, een vleesondernemer die recreëert in Langweer. Hij liet Tjisse Wallendal het plan maken. Dat is op een aantal punten aangepast aan de wensen van welstand, dorpsbelang en omwonenden. Het gebouw vormt een verbinding tussen de recreatiewoningen van het Doniapark en het dorp. Vandaar dat de hoogste nokhoogte tot achttien meter reikt.

Van Doorn: ‘Bewoners hebben een prachtig, panoramisch uitzicht over de Langweerder Wielen, de weilanden rondom, de haven en het dorp.’

De nieuwbouw, ontworpen door architect Jetze Sipma uit Heerenveen, telt zestien appartementen waaronder maar liefst vijf penthouses. De meeste appartementen hebben twee balkons/dakterrassen. Verder hebben ze een berging, parkeerplaats/carport en een ligplaats voor een boot. Op de begane grond aan de voorzijde komt een brasserie met zonneterras die door Johannes en Titia Rinsma (voorheen De Drie Zwaantjes) zal worden geëxploiteerd.

Voor de appartementen in het hogere marktsegment (in prijs variërend van ruim € 300.000 tot € 850.000) bestaat veel interesse, laat makelaar Eize Veenstra weten.

‘Er zijn meteen na de verkoopstart al vijf appartementen verkocht en er zijn enkele opties binnen,’ aldus Veenstra.

Op donderdag 17 september waren de inwoners van Langweer welkom en op vrijdag 18 september was er een Open Huis voor relaties, geïnteresseerden en kandidaat-kopers.

Partners