friesjournaal logo

HEERENVEEN – Toen ondernemer Bert Jonker (Clafis Ingenieus) twee jaar geleden de oude Technische School (van 1908) aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen kocht zag hij in het voorste gedeelte van het pand vrijwel meteen een restaurant. Hij liet de school zien aan de andere leden van zijn kookclubje: Hans de Bruijne, Jan Kees Sorgdrager, Albert Heikens, Robert Hoekstra en Bert Benthem. Ze zagen zich allemaal al zitten in deze ruimte met een industriële uitstraling. En zo is Het Ambacht ontstaan. Een bijzonder restaurant, waar Henk Markus de scepter zwaait, waar zoveel mogelijk biologisch en met streekproducten wordt gekookt en waar in samenwerking met de gemeente Heerenveen en re-integratiebureau Fifteen Werkt op een zijspoor geraakte jongeren nieuwe kansen krijgen.

‘Heb je nog zoiets als een school?,’ vroeg Bert aan Piet Zijlstra van de gemeente Heerenveen in verband met de nieuwe, grotere huisvesting die hij zocht en het liefst een ruim en karakteristiek pand. De vraag was niet moeilijk te beantwoorden. Bert zag dat wat hij voor ogen had – wonen, werken en eten – in dit forse pand te realiseren was. Voor de commerciële ruimtes is veel belangstelling. De grond erachter was eveneens interessant en is inmiddels met de verkoop aan Bouwgroep Heerenveen en Proplan Heerenveen een toegevoegde waarde gebleken. In 2010 werd met de restauratie begonnen en die is thans afgerond. Aanvankelijk zou het restaurant ‘De Skoalle’ gaan heten maar toen Bert ontdekte dat de school als ‘Ambachtsschool’ is gesticht werd de naam ‘Het Ambacht’ beter gevonden en ook beter passen bij de doelstellingen.

Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling en oud-sprintkampioen Jan Ykema kwamen de zaak officieel openen. Dat coryfeeën uit de schaatssport werden aangezocht lag voor de hand. Bert Jonker is namelijk als sponsor actief in het schaatsen. Er waren meer (voormalige) schaatscracks te zien zoals Jan Blokhuijsen, Harm van der Pal, Yep Kramer, Rien de Roon en Herbert Dijkstra (Studio Sport).

Wiebe en Jan vormden als duo wel een paar apart. Wiebe als bestuurder en onderwijstopman die in de luwte opereert en Jan als de grillige vedette die de zelfkant van de samenleving heeft opgezocht. Maar hoe stabiel Wiebe ook oogt, toen de winter zich aandiende ging hij wel over één nacht ijs. De volgende ijswinter zal hij met argusogen worden gevolgd en ondervindt hij de druk die een topsporter als Jan van nature kreeg opgelegd. Succes daarmee, Wiebe!

Dat Henk Markus (47, De Klinze, La Crémaillière, Stadhouderlijk Hof) van De Nieuwe Mulderij in Leeuwarden patron/cuisinier is van Het Ambacht is verrassend. Het kookclubje had Pietro Milan van PerBacco op het oog omdat men daar de culinaire sessies hield. Deze transfer ging echter niet door waarna men de keus liet vallen op Henk Markus, die zijn zaak in de hoofdstad te koop heeft gezet. In Het Ambacht is hij samen met souschef Carlos Blankers jobcoach van een groep leerlingen die wordt gekneed in het culinaire vak en waarvoor het restaurant subsidies ontvangt. Henk is tevens aandeelhouder (40%) van Het Ambacht. De overige aandelen zitten in de besloten vennootschap van de zes kookclubleden: Sisto Riario Sforza, genoemd naar een Italiaanse kardinaal (1810-1877), welke naam het kookclubje tegenkwam op een culinaire studiereis naar Italië.

Partners