ViaData slaat data op in echte cloud

SPANNENBURG – Na jaren van computeren en de enorme ruimtebesparing die dat op de kantoren opleverde, begint het te knellen: waar laten we de servers? Tientallen datacenters zijn er de laatste jaren gebouwd en de behoefte blijft groeien. Eén datacenter springt er, ook letterlijk, bovenuit: Toren Spannenburg van Via Data Automatisering in Heerenveen. Een betere locatie is niet denkbaar. Hoog en droog, veilig tegen een eventuele overstroming, tegen inbraak en een goede, natuurlijke koeling daar hoog in de lucht, wat een forse besparing in het stroomverbruik oplevert. Dus ‘groen’ is het datacenter ook nog want er wordt alleen windenergie ingekocht

De toren van Spannenburg aan het Prinses Margrietkanaal is in 1972 gebouwd als omroepzendmast. Rijksgebouwendienst was opdrachtgever want de gebruiker, de PTT, was een staatsbedrijf. De toren behoorde tot de noodinfrastructuur van ons land. Dat hield in: de communicatietoren mocht niet uitvallen. Niks werd bij de bouw aan het toeval overgelaten. De toren is sterker dan sterk. Zo wordt er niet meer gebouwd, en om de kosten al helemaal niet meer. De zichtbare hoogte is 118 meter, maar de hele betonconstructie (inclusief fundering) bedraagt 145 meter. Diep genoeg om er nog een antenne van 46 meter op te kunnen plaatsen, wat nooit is geschied. De toren is het hoogste gebouw van Friesland en laat de Achmea-toren (115 meter) net achter zich.

Eigenaar van de toren is Alticom die nog 32 andere mediatorens in het land heeft. Overal is het concept hetzelfde, maar Spannenburg hoort volgens directeur sales en marketing Robin Verlangen bij de vier groenste en is van het totale aantal van 155 communicatietorens ook de modernste. Een huurder had hij evenwel nog niet gevonden. Wel had Verlangen ViaData op het oog, maar het kostte enige moeite om in het contact te komen met directeur Robert Procee. Eenmaal ‘op de hoogte’ was hij meteen enthousiast.

‘Idealer kan het niet. Onze klanten willen dat hun eigen servers binnen een betrouwbare omgeving worden beheerd en het liefst in de eigen regio,’ aldus Procee.

Ruimte is er volop. ViaData heeft nu één verdieping in gebruik, maar dat kunnen er meer worden. Wel tien etages. Zo ver is het echter nog lang niet want op één rack passen 42 servers. In totaal kunnen er op een etage 500 worden gehuisvest. Een verdieping wordt door compleet voor de servers ingericht. Met name het koelsysteem (frisse lucht in en weer uit) is ingenieus. Veilig is de toren sowieso, maar ook op de grond en bij de entree doormiddel van hekwerken, camera’s, bewaakte toegang en vingerprintsysteem en pasjescontrole.

‘Een geweldige voorziening. Hier zijn we heel blij mee. Ik mag wel zeggen: een hoogtepunt in ons bestaan!,’ zo besloot mededirecteur Ytzen Terpstra van ViaData.

Foto boven: Robert Vermaat (Alticom) draagt symbolisch de sleutel over aan Robert Procee. Op de achtergrond kijken Ytzen Terpstra en burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren toe.

 

Foto: De accountmanagers Werner Bergsma en Henk Smeding met Robin Verlangen (rechts) op de uitzichtring.

Foto: Productmanager Anne Fahner van ViaData showt de serverruimte.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen