friesjournaal logo

Tjeerd van Bekkum, Pieter van Groos en Marja Krans voor de Philipsbrug.
Tjeerd van Bekkum, Pieter van Groos en Marja Krans voor de Philipsbrug.

DRACHTEN – Hoe zou Drachten er uit zien als Philips, dat in 2016 het 125-jarig bestaan vierde, er niet was gekomen? De beslissing van het concern om een scheerapparatenfabriek in Drachten te openen, gaf een enorme stimulans aan de economische ontwikkeling en groei van de tweede ‘stad’ van Friesland.

Met tweeduizend medewerkers van 35 verschillende nationaliteiten biedt Philips hoogwaardige werkgelegenheid in de regio en is het bedrijf een innovatieve kracht binnen het Innovatiecluster. Philips is sinds 1950 een begrip in Smallingerland. Als eerbetoon heeft de gemeente om die reden besloten de nieuwe ophaalbrug in de Tjalling Wagenaarstraat de naam Philipsbrug te geven. Voorheen was daar ook al een brug maar die werd in 1966 overbodig toen de vaart aan het Molenend werd gedempt. Nu is dit vaarwater terug met de realisatie van het project Drachtstervaart.

‘Deze fabriek danken we aan de uitvinding van Alexander Horowitz, die in 1939 het roterend scheren, oftewel het droog scheren lanceerde,’ vertelde sitemanager Pieter van Groos. Met wethouder Marja Krans, net als zovelen in de gemeente kind van een Philips-werknemer, het naambordje op de brug. Ze noemde Philips een goede sociale werkgever die investeert in mensen.

‘Het bedrijf is altijd een bruggenbouwer in Drachten geweest,’ zei burgemeester Tjeerd van Bekkum toepasselijk.

Partners