Ard Schenk blijft in beweging

BIDDINGHUIZEN – Twee rondjes draaide schaatslegende Ard Schenk op de ijsbaan FlevOnice in Biddinghuizen tijdens een reünie van oud-schaatsers. Het ging hem nog soepel af. Die prachtige lange slag heeft hij nog in benen. Wat wil je ook, Schenk schaatst elke week op de ijsbaan in Hoorn, hij fietst, hij crost regelmatig op zijn mountainbike door de duinen en hij doet wekelijks twee keer aan fitness.
Gevolg is dat de matador van weleer op zijn 72ste (!) nog steeds een adonis is en grote populariteit bij de dames geniet, zoals merkbaar was op het EK in Thialf waar hij aan Rintje Ritsma de naar hem vernoemde Oeuvre Award uitreikte.

Wat is zijn geheim?
Schenk: ‘Heel simpel, bewegen. Zitten is het nieuwe roken, wordt wel gezegd. En zo is het. Een mens zit al gauw te veel; thuis op de bank, op kantoor, in de trein, in de auto. Je moet actief zijn. Schaatsen is voor senioren een geschikte sport om te beoefenen. Tenminste, als ze dat van jongs af hebben gedaan en deze sport hebben onderhouden. Je kunt niet op je 75ste zeggen: laat ik maar eens beginnen met schaatsen. Dat worden ongelukken. Schaatsen is bovendien goed voor je omdat het balans en lichaamscoördinatie vraagt.’

Elk moment moet je aangrijpen om te bewegen, stelt Schenk.
‘Traplopen, fietsend of wandelend boodschappen doen of tuinieren. Je komt dan al genoeg in beweging.’
En geen excuses zoeken bij het voornemen om te sporten: ‘Je moet er even doorheen als het hard waait, regent of vriest. Zodra je beweegt heb je daar geen last van.’
Als ambassadeur van het schoolschaatsen geeft hij dus het goede voorbeeld en dan trekt hij tijdens clinics ook zijn baantjes. Hij heeft er als gepensioneerde de tijd voor, maar hij geniet er vooral van.

Wat opviel in Biddinghuizen en eerder ook op de reünie van de Elfstedentocht van 1997, is dat veel schaatsers die al dik in de veertig, vijftig of zestig zijn, in een puike conditie verkeren.
Schenk: ‘Ik verkeer onder schaatsers in goed gezelschap. Heel veel reünisten zoals Jan Bols en Marten Hoekstra zijn even actief als ik. Schaatsen is een natuursport en kweekt karakter.’
Met een beetje geluk, want dat heb je in het leven altijd nodig, kun je dan lang gezond en zelfstandig blijven.
‘Dat is de grote winst die bewegen kan opleveren,’ laat Schenk weten. Hij legt zichzelf nog flinke uitdagingen op, zoals fietstochten naar Denemarken en Zwitserland.
‘Mooi dat ik dat nog kan.’
Schenk is altijd bereid adviezen te geven, zoals aan Harm van der Pal (ook present op de reünie) die een licht herseninfarct kreeg.
‘Veel klachten hebben te maken met leefstijl. Negeer je die, dan zegt het lichaam: zoek het zelf maar uit.’

Maar niet alleen de fysieke gesteldheid is van belang, een mentale gezondheid is van even groot belang. Dat is trouwens een wederkerigheid. Wie beweeg steekt beter in zijn vel, wie gezond eet en stress weet te vermijden voelt zich lichamelijk ook fit. Samen met neuroloog Dick Swaab en neuropsycholoog Erik Scherder toert Schenk door het land. Hun hersengymnastiek trekt volle zalen.

Website realisatie: Noordoost.nl Heerenveen