friesjournaal logo

In ‘De Telegraaf’ stond kortgeleden een enquête onder de lezers of de wolf in Nederland thuishoort. 78% zei: nee.

De wolf is een gevaar voor mens en dier en past niet in ons dichtbevolkte landje. In Brabant zijn op een avond 58 schapen doodgebeten. Hij komt ook steeds verder de woonwijken in, zei een deelnemer aan de enquête.

Niet alleen in ‘De Telegraaf’, ook de progressieve ‘De Volkskrant’ heeft zich laten horen: “De zo populaire wolf heeft het voor menigeen alweer verbruid”, kopte die krant.

De Land- en Tuinbouworganisatie LTO roept op het wolvenbeleid te herzien. Ook de politici laten zich horen. De afdeling Noord-Brabant van Forum voor Democratie, die sinds kort in het college van Gedeputeerde Staten zit, roept op het wolvenbeleid aan te pakken. 

Vanuit onze mooie provincie klinkt hetzelfde beleid. Vijf partijen in de Staten willen dat de provincie aangewezen wordt als wolfvrij gebied. VVD, CDA, Forum voor Democratie, de PVV en de ChristenUnie laten weten dat er snel een plan van aanpak moet komen. FNP-gedeputeerde Klaas Fokkinga is tsjin! 

In december vorig jaar was er een wolf gesignaleerd bij Bakkeveen, in het voorjaar in Donkerbroek en zo pas werd bekend dat er een mannelijke wolf zich gevestigd heeft in het Drents-Friese Wold. Uitkijken!

Provinciale Staten hebben er kortgeleden, niet in de Statenzaal, maar in de kelder van het Provinsjehûs over vergaderd. Veilige plek, hebben ze blijkbaar gedacht.

Wij hier houden van onze kievit, grutto en levende lammetjes in de wei. Recent zag ik hier zelfs vlakbij een otter. Hij keek mij aan. Prachtig! 

Weg met de wolf!

Hans Wiegel. 

Partners