friesjournaal logo

Corona heeft culinair zijn sporen nagelaten. De horecasector compleet op slot, ongekend. Misschien werkt de lockdown louterend. Allerlei initiatieven zijn ontstaan. Een van de opvallendste is de website Crisiskoken(www.crisiskoken.nl) die culinair journalist Mara Grimm in de lucht hing. Het thema van de site, waar een gelijknamig boekje aan is gekoppeld (€ 10, € 2,50 is voor de Voedselbanken), is lekker eten onder penibele, armoedige omstandigheden. Dat dat mogelijk is bewijst zij met de goedkope, eenvoudige gerechten die op de site staan, al meer dan vijftig recepten in totaal. Het is betaalbaar troostvoer dat Mara biedt. Zo helpt ze de calculerende fijnproevers de coronatijd door.  

Het blijkt dat je met een klein budget een heerlijk maal kunt bereiden. Ook dat biedt troost; dat je niet voor een vermogen hoeft in te slaan om toch lekker te kunnen eten. Goede koks weten dat al vanaf hun opleiding. Ze leren niet alleen koken, ze leren ook alles over voedsel bewaren, over verstandig inkopen en slim omgaan met ingrediënten. Daardoor is het mogelijk dat je in een specialiteitenrestaurant een geweldig driegangenmenu voor rond de 30-35 euro op tafel kunt krijgen. Wie boodschappen doet en niet al te kritisch is, merkt dat je veel geld kwijt bent aan een maaltijd die speciaal is, anders dan anders. Professionele keukens hebben het voordeel dat ze het hele palet aan kruiden, aroma’s en groenten in huis hebben die ze naar hartenlust kunnen combineren om hoog op smaak te koken. Dat is thuis een stuk lastiger.

In een tijd dat mensen meer op zichzelf zijn aangewezen word je meer op je zelf teruggeworpen. Mensen keren terug naar de basis. Dat is de gezonde keerzijde van de horecasluiting. Misschien leren we het door corona nog meer waarderen dat een restaurant bewust kiest voor streekgerechten waarin ingrediënten uit de eigen regio zijn verwerkt. Dat hoort bij duurzaam ondernemen. Deze zomer zijn de restaurants weer opengegaan. Ze zijn volop bezig zich uit de crisis te koken. Rijk aan smaak, zuinig in de bedrijfsvoering zoals het goed ondernemerschap betaamt.   

Partners